Начало / Актуални теми / Видове гастрит – остър и хроничен

Видове гастрит – остър и хроничен

окт. 9, 2019

видове гастрит

Гастритът представлява неспецифично възпаление на стомашната лигавица. Най-често се причинява от Helicobacter pylori и медикаменти, но може да се причини и от други инфекциозни агенти, от алкохол, генетични фактори, стрес и др. Протича с гадене, повръщане, тежест или болка в горната част на корема.

Стомашната стена е изградена от три обвивки – лигавица, мускулна обвивка и външна серозна обвивка. Лигавицата е нагъната и има множество гънки. В нея се намират стомашните жлези, които продуцират стомашния сок.

На стомаха се различават следните части: кардия (вход на стомаха), фундус (издутата част над кардията), тяло (средната част на стомаха), антрум и пилор (изход на стомаха).

Какви видове гастрит има?

Съществуват различни видове гастрит, които могат да бъдат класифицирани по етиологични, хистологични, ендоскопски и други критерии.

В зависимост от причинителя се различават:

 • бактериални гастрити – Хеликобактер пилори, стрептококи, стафилококи, Ешерихия коли
 • вирусни (напр. цитомегаловирус), паразитни (криптоспоридиум), гъбични (кандида)
 • автоимунен гастрит
 • еозинофилен гастрит – възниква в резултат на алергична реакция
 • радиационен гастрит – възниква след проведена лъчетерапия в областта на корема
 • постгастректомичен гастрит – възниква след частична гастректомия.

В зависимост от локализацията на възпалението се различават следните видове гастрит:

 • гастрит на тялото и фундуса
 • гастрит на антрума
 • пангастрит – възпалителният процес обхваща целия стомах.

В зависимост от това дали възпалителният процес се развива внезапно или постепенно във времето се различават:

Остър гастрит

Острият гастрит се характеризира с внезапно настъпил възпалителен процес в стомашната лигавица. Причинява се от алкохол, медикаменти, токсични вещества, хранителни токсиинфекции, остра инвазия с Хеликобактер пилори и др. Стомашната лигавица е инфилтрирана от неутрофилни левкоцити. Тя е зачервена, оточна, може да има единични или множество ерозии – ерозивен гастрит. Обикновено възпалителният процес преминава бързо след отстраняване на предизвикващия фактор.

Особени форми на остър гастрит са например:

 • корозивен гастрит – причинява се от киселини или основи, приети по невнимание. Настъпва изгаряне и некроза на стомашната лигавица.
 • флегмонозен гастрит – причинява се от бактерии. Формира се флегмон в стената на стомаха.

Хроничен гастрит

Хроничният гастрит се характеризира с продължително възпаление на стомашната лигавица. Тя е инфилтрирана с лимфоцити и плазмоцити. При тежки форми на заболяването се стига до атрофия на клетките на стомашните жлези и в резултат намалява секреция на солна киселина, пепсин, интринзик фактора и др. Развива се хроничен атрофичен гастрит.

Различават се следните видове хроничен гастрит:

 • Хроничен гастрит тип А (хроничен автоимунен гастрит)

При хроничен гастрит тип А възпалителният процес засяга предимно лигавицата на тялото и фундуса на стомаха. Счита се, че е автоимунно заболяване, което често се асоциира с пернициозна анемия, тиреоидит на Хашимото, захарен диабет тип 1 и др. Установяват се автоантитела срещу пристенните клетки и интринзик фактора, които ги увреждат. В резултат намалява продукцията на солна киселина и пепсин. Установява се хипохлорхидрия до ахлорхидрия с хипергастринемия, тъй каго гастринпродуциращите клетки не са удредени.

 • Хроничен гастрит тип В (хроничен бактериален гастрит)

При хроничен гастрит тип В възпалителният процес се локализира предимно в антрума на стомаха. Това е най-често срещаният хроничен гастрит. Причинява се от Helicobacter pylori.

 • Хроничен гастрит тип С (химически индуциран гастрит)

Хроничният гастрит тип С се предизвиква от различни химични вещества. Най-често възниква в резултат от продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Може да се причини и при рефлукс на жлъчен сок в стомаха.

Особени форми на хроничен гастрит са например:

 • гигантски хипертрофичен гастрит – протеингубеща гастропатия

Гигантският хипертрофичен гастрит се отличава с големи, оточни гънки на стомашната лигавица. Налице е високостепенна жлезна хиперплазия. През увредената лигавица на стомаха се отделят вода, слуз, електролити и най-вече белтъци. Заболяването протича с повръщане, диария, болка в епигастриума, загуба на тегло, анемия. Счита се за преканцероза.

 • ригиден антрален гастрит

При ригиден антрален гастрит лигавичните гънки в областта на антрума са неподвижни, хипертрофирали, с напречен ход. Перисталтиката в тази област е отслабена до липсваща.

 • еозинофилен гастрит – възниква в резултат на алергична реакция или паразитна инфекция
 • лимфоцитен гастрит – среща се рядко, като причината за възникването му е неясна. Налице е значителна инфилтрация на стомашната лигавица с лимфоцити
 • грануломатозни гастрити – наблюдават се при туберкулоза, саркоидоза, болест на Крон.

Прочетете за:
Симптоми на гастрит
Анатомия на стомаха