Начало / Актуални теми / Как да разпознаем дефицит на желязо?

Как да разпознаем дефицит на желязо?

май 5, 2021

дефицит на желязо

По данни на Световната здравна организация желязодефицитната анемия е най-разпространената нозологична единица – около 3 билиона души от населението страда от това състояние, два пъти повече жени. Характеризира се с дисбаланс между внос и загуба на желязо. Дебютът на заболяването обичайно е олигосимптомен и пациентите си обясняват клиничните прояви с парамедицински причини. Обикновено анемичният синдром се регистрира при случайно направени изследвания по повод друг здравен проблем или профилактично.

Кои са причините за дефицит на желязо?

Най-честите причини за дефицит на желязо могат да се разделят на 4 основни групи:

1. Загуба на желязо /поради загуба на кръв/
2. Недостатъчно усвояване на желязо от стомашно-чревния тракт
3. Недостатъчен прием на желязо от храната
4. Повишени нужди от желязо
5. Други причини.

Причини за загуба на кръв са:

 • кървене, свързано с травма или операция;
 • загуба на кръв, свързана със заболявания (пептична язва, язва на дванадесетопръстника, хемороиди)
 • менструално кървене.

Причини за недостатъчно усвояване на желязо са:

 • атрофичен гастрит
 • хеликобактерна инфекция
 • непоносимост към глутен и лактоза.

Причини за недостатъчен прием на желязо са:

 • вегетарианство, веганство
 • други небалансирани диети
 • лоши социално-икономически условия.

Повишени нужди при:

 • бременност и лактация
 • недоносени деца
 • подрастващи.

Други причини за недостиг на желязо:

 • вътресъдова хемолиза със загуба на желязо през пикочните пътища
 • хемолиза, свързана с имплантиране на изкуствени сърдечни клапи.

Кои са симптомите при дефицит на желязо?

Симптомите на това състояние са разнообразни: слабост, замаяност, лоша поносимост към упражнения или физически труд, главоболие, сърцебиене, болка в езика, сухота в устата, атрофия на папилите на езика, синкаво бяло на очите, сърцебиене, задух, мускулна слабост, косопад, изтъняване на косата, глад за определени храни особено богати на протеини, дехидратация на кожата, ниско кръвно налягане. Страдащите от дефицит на желязо се оплакват най-вече от от високи нива на стрес, безсъние, постоянна умора. Затова често тези състояния се бъркат с пролетна умора.

Кои са застрашените групи от дефицит на желязо?

1. Вегани и вегетарианци.

Те напълно или частично изключват от менюто си консумацията на  животински продукти, това ги поставя на първо място в рисковите групи. Въпреки, че си набавят вит. В, те често са склонни към анемични състояния. Тъй като тялото основно си набавя желязо от месото, удачно е да намират адекватни заместители.

2. Бременни жени и кърмачки.

Една от първите добавки, която се изписва на бременните жени е именно желязото. Тялото на майката трябва да бъде добре снабдено и през деветте месеца с този важен  минерал.

3. Активно спортуващи хора.

Цялостното и активно натоварване на организма, води до неговото изтощение. Без хемоглобин, няма приток на кръв към мускулите. Затова приемът на желязо е от изключително значение при хората, които активно се занимават със спорт.

4. Жени с обилна менструация.

Тези дами задължително трябва да се консултират със своя лекар, защото са застрашени от развиването на железен дефицит. Могат да се наложат и хормонални изследвания.

5. Бебета и малки деца.

Липсата на желязо при малките, може да доведе до забавяне на техния растеж, както и върху цялостното развитие на сърдечната и нервна система. Наблюдавайте детето, ако винаги му е студено, няма енергия за игри, или не може да определи какво му се яде.

Как се набавя желязо в организма?

Най-вече с правилен хранителен режим. Храната е най-лесният начин да доставите на организма загубеното желязо. Храните, които е добре да включите в менюто си, ако имате някой от симптомите за недостиг на желязо: червено месо, морски дарове, зеленолистни зеленчуци, особено спанак, боб, грах, сушени плодове.

Железният дефицит е лесна диагноза за лабораторията. Тя се поставя обикновено след анализ на показателите: ПКК – пълна кръвна картина; морфология на еритроцитите; серумно желязо; ТЖСК. За по-подробно уточняване, хематолозите обикновено назначават: феритин; нива на В12; нива на фолиева киселина; нива на витамин Д.

Автор: д-р Юлияна Георгиева

Прочетете за:
Симптоми при дефицит на желязо
Как се диагностицира желязодефицитна анемия?