Начало / Актуални теми / Марсилска треска – пренася се от кучешки кърлеж

Марсилска треска – пренася се от кучешки кърлеж

май 8, 2018

Марсилска треска

Марсилската треска, наричана още Средиземноморска петниста треска представлява кърлежова рикетсиоза, която е разпространена най-вече в страните от средиземноморския регион.

Как става заразяването с марсилска треска?

Причинител на заболяването е Rickettsia conorii – Грам-отрицателен микроорганизъм, който се пренася от кучешкия кърлеж Rhipicephalus sanguineus. Кучето е посредник между кърлежа и човека. Заразяването става чрез ухапване от кърлеж и проникване на рикетсиите в раничката. Те бързо се внедряват в клетките на капилярите и венулите, а по-късно проникват в кръвта и достигат до всички органи, където предизвикват васкулит.

Ендемични райони на марсилска треска в България има по поречието на река Марица и по крайбрежието на Черно море (Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас, Варна). Заболеваемостта е най-висока през летните месеци.

Какви са симптомите на марсилска треска?

Инкубационният период (времето от ухапване от кърлеж до появата на първите симптоми) е 4 до 10 дни. На мястото на ухапване от кърлежа се образува т. нар. таш ноар (tache noire) или черно петно. Първоначално има локално зачервяване с малко мехурче в центъра. Постепенно зачервената зона се уплътнява, а в средата се оформя некроза, която се покрива с черна коричка. Таш ноар се открива при внимателно търсене при 55 – 70 % от болните. Най-често се намира в подмишниците, под гърдите, между бедрата, по корема, крайниците и главата.

В края на инкубационният период се появяват студени тръпки, втрисане, рязко повишаване на температурата до 39 – 40 º С. Болните се оплакват от силни болки в мускулите и ставите, отпадналост, безапетитие, главоболие. Имат зачервено лице, зачервено гърло и очи.

На 3-ия до 5-ия ден се появява много характерен пъпчест обрив. Най-напред обривът възниква по крайниците (включително дланите и стъпалата), а после и по трупа, лицето се обхваща рядко. Обривът представлява червени възелчета с различна големина и изпъкналост. Възможно е да се пови на няколко тласъка.

Високата температура, обривът и черното петно на мястото на ухапване са трите най-характерни симптома на марсилска треска.

При марсилската треска се открива васкулит в много органи – бъбреци, бели дробове, черен дроб, панкреас, стомашно-чревен тракт. Ето защо са възможни множество органни прояви:

  • от страна на белите дробове: кашлица, хрипове
  • от страна на бъбреците: интерстициален нефрит. Може уреята и креатининът да са повишени.
  • от страна на черния дроб: увеличен черен дроб, поява на жълтеница и повишени трансаминази.
  • от страна на гастро-интестиналния тракт: болки в корема, диария.

Марсилската треска има доброкачествено протичане, като развитието на заболяването зависи от навреме започналото лечение. Ако не се провежда лечение температурата се задържа до две седмици или повече, като постепенно спада. Мускулните болки, както и органните прояви се задържат 10 или повече дни. Обривът е изразен 3-4 дни, след което потъмнява, завяхва и изчезва без да остават следи. Таш ноар също постепенно изчезва. Повторно заболяване обикновено не настъпва, тъй като преболедувалите развиват пожизнен имунитет.

Как се диагностицира марсилската треска?

Диагнозата се поставя главно въз основа на данните от анамнезата и характерното клинично протичане. Чрез серологични реакции се изследва титъра на антителата срещу Рикетсия конори в серума на болния.

Какво е лечението на марсилска треска?

Провежда се антибиотично лечение, като средство на избор са тетрациклиновите антибиотици. Курсът на лечение е 7 до 10 дни. Ефектът е много бърз, като температурата спада  за 2 – 3 дни.

Прилагат се и други медикаменти, например антипиретици, аналгетици.

Как да се предпазим от марсилска треска?

Няма разработена ваксина срещу марсилска треска. Необходимо е да се обезкърлежават кучетата и зелените площи. За предпазване от марсилска треска се препоръчва носенето на защитно облекло (дълги панталони, чорапи, високи обувки), прилагането на локални репеленти върху откритата кожа, при пипане на кърлежи трябва да се носят предпазни ръкавици и очила.

Прочетете за:
Лаймска болест