Начало / Актуални теми / Мезотелиом на плеврата – рак на плеврата

Мезотелиом на плеврата – рак на плеврата

ное. 21, 2019

мезотелиом на плеврата

Злокачественият мезотелиом на плеврата е рядко заболяване. Произхожда от покривния епител (мезотел) на плеврата. Най-често се изявява във възрастта между 50 и 70 години.

Плеврата представлява серозна ципа, състояща се от два листа – висцерален, който покрива белите дробове и париетален, който покрива отвътре гръдната стена, горната повърхност на диафрагмата и ограничава отстрани средостението (медиастинума). Между двата листа на плеврата се формира плеврално пространство, в което има малко количество серозна течност.

Какви са причините за злокачествен мезотелиом на плеврата?

Причината за възникването на злокачествен мезотелиом не е ясна, но са известния някои фактори, които повишават риска от заболяването. Основен рисков фактор е експозицията на азбест. Роля имат и някои силикати, а също и лъчетерапията в областта на гръдния кош.

Различават се ограничена и дифузна форма на заболяването. Ограниченият тумор е с малка или средна големина и е заловен за гръдната стена. При дифузната форма по плеврата се установяват множество жълти възли, които се сливат. Те инфилтрират диафрагмата, перикарда, черния дроб.

Какви са симптомите при злокачествен мезотелиом на плеврата?

Мезотелиомът дълго време протича безсимптомно. Може да се изяви 20-40 години след експозицията на азбест.

Основните симптоми при злокачествен мезотелиом на плеврата са:

  • силна и постоянна болка, която се локализира в засегнатата гръдна половина. При инфилтрация на диафрагмата се появява болка в горната част на корема.
  • задух поради притискане на белия дроб
  • болезнена кашлица без отделяне на храчки
  • отпадналост, безапетитие, загуба на тегло
  • рядко може да има фебрилитет.

При много от пациентите се развива плеврален излив. Той е хеморагичен, с желатиноподобна консистенция поради наличие на хиалуронова киселина. Тя се продуцира от мезотелиомните клетки.

При притискане или прорастване на тумора в съседни органи може да се появят затруднено преглъщане, оток на шията и лицето, пареза на диафрагмата и др.

Как се поставя диагнозата злокачествен мезотелиом на плеврата?

За диагностицирането на мезотелиома допринасят анамнезата на пациента, клиничните симтоми, рентгеновото изследване на гръдния кош, плеврална пункция и биохимично изследване на пунктат. Важен белег е доказването на хиалуронова киселина в плевралния излив. Чрез компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс се определя големината и разпространението на тумора. Торакоскопията дава възможност да се извърши оглед на гръдната кухина и да се вземе биопсичен материал.

Диагнозата злокачествен мезотелиом на плеврата се поставя със сигурност след хистологично и електронномикроскопско изследване на биопсичен материал.

Какво е лечението?

Лечението е оперативно. Извършва се хирургично отстраняване на тумора, когато това е възможно, тъй като много често заболяването се диагностицира в напреднал стадий. Ефектът от приложението на лъчетерапия и химиотерапия е под съмнение.