Начало / Актуални теми / Неоваскуларна глаукома – причини

Неоваскуларна глаукома – причини

ян. 20, 2021

неоваскуларна глаукома

Неоваскуларната глаукома е вторична закритоъгълна глаукома, която възниква като усложнение на друго заболяване. Развива се поради блокиране на трабекуларния апарат от новообразувани капиляри и съединителна тъкан.

Неоваскуларната глаукома е трудно лечима и често води до загуба на зрението. Ето защо нейната превенция е изключително важна. От съществено значение е да се познават различните заболявания, при които тя може да се развие.

Какви са причините за неоваскуларна глаукома?

Неоваскуларната глаукома най-често е последица на:

Тромбоза на централната ретинна вена

Тромбоза на ствола на централната вена на ретината или на неин клон може да възникне поради увреждане на съдовата стена, промени във вискозитета на кръвта, скоростта на кръвния ток и др. Среща се при хора с атеросклероза, високо кръвно налягане, захарен диабет. Различават се три форми – исхемична (зрителната острота е значително понижена), оточна (зрителната острота е добре запазена) и смесена.

Характерни симптоми са: разширени и нагънати венозни съдове, оток на папилата и ретината, кръвоизливи в ретината.

При исхемичната форма на венозна оклузия след около 2-3 месеца може да настъпи неоваскуларна глаукома. Тя се дължи на разрастването на нови съдове и съединителна тъкан по повърхността на ириса (рубеоза на ириса) и запушване на ъгъла на предната очна камера от формираната неоваскуларна мембрана.

В исхемичните зони на ретината се синтезират ангиогенни фактори, които предизвикват пролиферация на нови съдове.

Вторичната неоваскуларна глаукома се проявява с много силна болка, повишено вътреочно налягане, зачервяване на конюнктивата и загуба на зрението. Болката е толкова силна, че понякога при сляпо око се налага да се извърши енуклеация на очната ябълка.

За де се предотврати образуването на нови съдове е много важно ранното диагностициране на ретинната исхемия. Препоръчва се редовно провеждане на флуоресцеинова ангиография през първите три месеца и при нужда да се направи панретинна фотокоагулация с аргонов лазер. Исхемичните зони се заместват от цикатрициална тъкан, която не произвежда ангиогенни фактори.

Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия се развива при пациенти с давност на диабета 10-15 години. Представлява микроангиопатия, която засяга главно прекапилярните артериоли, капилярите и венулите на ретината.

Механизмите, по които се развива диабетната ретинопатия не са напълно изяснени. Установено е, че настъпват промени в кръвните клетки (еритроцити, тромбоцити) и изменения в стената на кръвоносните съдове, които водят до запушване на малките кръвоносни съдове. В резултат се нарушава кръвоснабдяването на ретината – настъпва исхемия и хипоксия на ретината. В отговор на това се образуват артерио-венозни шънтове и нови съдове. В ретината се продуцира вазопролиферативен фактор, който стимулира образуването на нови съдове.

Освен това при диабетната ретинопатия е повишена пропускливостта на малките съдове, което довежда до поява на кръвоизливи и оток на ретината.

Като усложнение на диабетната ретинопатия може да се развие рубеоза на ириса с поява на неоваскуларна глаукома.

Надежна профилактика е своевременната ALC (аргон-лазерна коагулаця) с цел предотвратяване на развитието на пролиферативна ретинопатия.

Неоваскуларна глаукома може да възникне още при:

  • Лъчетерапия на различни очни заболявания, например меланом на ириса, увеален меланом, ретинобластом, вътреочен лимфом. Основният фактор, който е отговорен за появата на неоваскуларна глаукома, най-вероятно е развитието на вторична радиационна ретинопатия.
  • Вътреочни тумори – меланом на ириса, медулоепителиом, хориоидален хемангиом, ретинобластом, метастатичен злокачествен лимфом.
  • Системни заболявания, асоциирани с увеит – болест на Уипъл, болест на Крон, болест на Бехчет.
  • Обструкция на каротидните артерии.

Лечението на неоваскуларната глаукома е голямо предизвикателство и може да включва:

  • лечение на първичното заболяване – своевременното лечение на основното заболяване може да намали риска от развитие на неоваскуларна глаукома.
  • прилагане на инхибитори на ангиогенните фактори
  • нормализиране на вътреочното налягане – медикаментозно или хирургично.

Прочетете за:
Видове глаукома
Закритоъгълна глаукома