Начало / Актуални теми / Норовирусна инфекция – симптоми, лечение

Норовирусна инфекция – симптоми, лечение

окт. 18, 2018

норовирусна инфекция

Норовирусът е малък вирус, който е най-честата причина за гастроентерит. Той е силно заразен и често се регистрират взривове, причинени от този вирус сред хора, които са били в близък контакт помежду си, например в общежития, круизни кораби или домове за медико-социални грижи.

Как се разпространява норовирусната инфекция?

Инфектирането с Норовирус настъпва, когато хората консумират храни или напитки, замърсени със секрет или фекалии от заразен човек. При докосване на предмет или повърхности, замърсени с вируса и след това докосване на устата, носа или очите също може да настъпи заразяване. Нужен е много малък брой вируси, за да се предизвикат симптоми.

Човек, който вече е заразен с Норовирус може лесно да зарази заобикалящата го среда, най-често чрез докосване на различни повърхности. Възможно е да се заразят и хранителни продукти или вода с вируса, което да доведе до хранителни взривове в ресторанти или други хранителни обекти. Вирусът е устойчив във външната среда и може да се запази жизнеспособен за дни или седмици върху различни повърхности.

Какви са най-честите оплаквания при норовирусна инфекция?

Инкубационният период при тази инфекция е много кратък и обикновено симптомите се проявяват максимум до ден след навлизането на вируса в организма. Най-често пациентите имат следните оплаквания:

  • гадене и повръщане
  • стомашни болки
  • субфебрилна температура
  • мускулни болки
  • главоболие
  • умора
  • водниста диария.

При преобладаващата част от пациентите заболяването протича леко и отшумява за няколко дни, за разлика от други диарийни заболявания, при които се наблюдава тежка дехидратация и кръв и гной в изпражненията.

Малко след навлизането на вируса в организма хората вече са заразни и могат да предават вируса на други. Най-заразни са пациентите след появата на симптоми. След отшумяване на оплакванията рискът от заразяване спада до минимум, но при някои хора има възможност за излъчване на вируса с изпражненията няколко седмици след възстановяване. Хора с увредена имунна система могат да излъчват вируса месеци след оздравяване.

Как се диагностицира заболяването?

Тъй като инфекцията с норовирус може да наподобява редица други диарийни заболявания е нужно вирусът да бъде доказан, чрез изследване на фекалии чрез полимеразна-верижна реакция. При навлизане на вируса в организма започва продукция на антитела срещу него, които също могат да бъдат доказани, чрез изследване на серум.

Какво е лечението при норовирусна инфекция?

В по-голямата част от случаите на инфекция с Норовирус не се налага прилагането на някакво специфично лечение. Инфекцията е самоограничаваща се и няколко дена след нейното начало симптомите отшумяват и не се налага пациентите да бъдат хоспитализирани. При случаи с по-тежка диария или повръщане може да се наложи престой в болница и назначаване на венозна рехидратираща терапия.