Начало / Актуални теми / Онковируси – вируси, които причиняват рак

Онковируси – вируси, които причиняват рак

апр. 27, 2018

онковируси

Онковирусите представляват ДНК- или РНК-вируси, които могат да предизвикат рак. Характерно за раковите заболявания, причинени от вируси е, че те могат да бъдат предотвратени чрез ваксина, лесно се доказват вирусите чрез кръвни тестове, прилагат се антивирусни медикаменти.

Кои са най-честите онковируси?

Човешки папиломен вирус (HPV)

Човешките папиломни вируси (HPV) представляват група от над 100 вируса, които са широко разпространени. Повече от 40 вида HPV могат лесно да се разпространяват чрез вагинален, анален и орален сексуален контакт. Известни са поне 13 високорискови типове Човешки папиломни вируси, които могат да причинят рак. Тяхната ДНК може да се интегрира с генома на инфектираната клетка и да я трансформират в злокачествена клетка.

Най-често инфектирането с Човешки папиломен вирус както за жените, така и за мъжете е скоро след като са станали сексуално активни. Инфекцията с HPV обикновено преминава от само себе си за една до две години. Малка част от инфекциите с някои типове HPV могат да персистират и да прогресират до рак.

Какви видове рак причинява човешкият папиломен вирус (HPV)?

Около 70% от всички случаи на рак на шийката на матката се дължат на HPV тип 16 и 18. За предпазване от рак на маточната шийка се препоръчва ограничаване на сексуалните партньори и използване на презерватив при полов контакт. Може също да се ваксинирате срещу Човешкия папиломен вирус. За ранното откриване и лечение на дисплазията на маточната шийка е необходимо да се прави скринингова цитонамазка на всеки 2 – 3 години.

  • Рак на влагалището

Ракът на влагалището се среща рядко, като по-често се засягат жени над 60 годишна възраст. В повечето случаи се касае за плоскоклетъчен карцином. Счита се, че за възникването му роля има инфекцията с човешки папиломен вирус. Клинично се проявява с контактни кръвотечение и засилен флуор. Провежда се оперативно лечение.

  • Рак на ануса

Мъжете и жените, инфектирани с HPV имат повишен риск от развитие на анален карцином. Фактори, които повишават риска от анален рак са например: генитални брадавици, голям брой сексуални партньори, анален секс, рак на влагалището или на маточната шийка, отслабена имунна система (напр. болни от ХИВ), тютюнопушене. При анален рак има кървене от ануса, болка в аналната област, сърбеж, туморна формация.

  • Орофарингеален карцином (рак на гърлото)

Повечето хора с HPV инфекции на устата и гърлото нямат симптоми и само много малък процент от тях развиват орофарингеален рак. Честотата на това раково заболяване нараства през последните години, като за вероятна причина се допуска промените в сексуалните практики през последните години и увеличаването на оралния секс.

Епщайн-Бар вирус (EBV)

Друг представител на онковируси е Епщайн-Бар вирусът (EBV). Той се отнася към семейството на херпесните вируси. 90 % от хората са безсимптомни носители на този вирус. Вирусът на Епщайн-Бар причинява заболяването инфекциозна мононуклеоза. При хора с отслабена имунна система обаче може да причини ракови заболявания като: лимфом на Бъркит, Ходжкинов лимфом, назофарингеален карцином и др.

ХИВ и сарком на Капоши

Саркомът на Капоши се наблюдава най-често при хора с напреднала ХИВ инфекция. Причинява се По кожата се наблюдават виолетово-кафеникави петна, които могат да нарастнат като възелчета. Множество туморчета могат да се развият и във вътрешните органи – черва, черен дроб, бял дроб.

Т-клетъчна левкемия при възрастни

Т-клетъчната левкемия при възрастни е злокачествено заболяване на кръвта, което се причинява от човешкия Т- клетъчен лимфотропен вирус тип I. Представлява неходжкинов лимфом с агресивно протичане. Засягат се предимно хора над 60 годишна възраст. Среща се по-често в Япония, в някои райони на Южна Америка и Африка.

Хепатит С и рак на черния дроб

Заразяването с хепатитният С вирус (HCV) най-често става чрез преливане на кръв, при операция, кръвни манипулации. Вирусният хепатит С хронифицира при голям процент от болните. Хроничният вирусен хепатит С еволюира към цироза след 15-20 години, но може и много по-рано. А цирозата може да премине в рак на черния дроб.

Прочетете за:
Кои бактерии причиняват рак?