Начало / Актуални теми / Причини за перикардит, видове перикардит

Причини за перикардит, видове перикардит

окт. 22, 2019

причини за перикардит

Перикардитът представлява възпаление на перикарда (фибросерозен сак, в който се разполага сърцето). Перикардът се състои от два листа – вътрешен (серозен), покриващ сърцето и външен (фиброзен), който отделя сърцето от съседните органи. Между двата листа се образува пространство, изпълнено с малко количество серозна течност.

Перикардит може да възникне вследствие на множество причини, но в повечето случаи етиологията остава неизяснена.

Пациентите с перикардит се оплакват от болка зад гръдната кост, която се усилва при дълбоко вдишване, кашляне и намалява в седнало положение или при навеждане напред. Наблюдават се още задух, повишена температура, перикардно триене, характерни ЕКГ промени.

Перикардитът може да бъде остър, което означава, че се развива внезапно и обикновено не продължава дълго. Или състоянието може да е хронично, което означава, че се развива постепенно и може да отнеме повече време за лечение.

Кои са най-честите причини за перикардит?

Неизвестна причина – идиопатичен перикардит

Много често лекарите не са в състояние да установят причината за перикардита. В тези случаи се говори за идиопатичен перикардит (перикардит с неизвестна етиолотия).

Инфекции

Перикардит може да се наблюдава при множество инфекциозни заболявания

  • Вирусни инфекции – вирусни перикардити

Много от случаите на идиопатичен перикардит, при които не се открива специфичен причинител, всъщност представляват вирусни перикардити. Най-често вирусните перикардите се наблюдават след сезонни епидемии на ентеровирусни инфекции (Коксаки В и еховируси). По-рядко се касае за други вирусни инфекции – аденовируси, Епщайн-Бар вирус, грипен вирус, варицела, рубеола, хепатит В, ХИВ инфекция.

  • Бактериални инфекции – бактериални (гнойни) перикардити

Бактериален перикардит може да настъпи като усложнение на пневмония, емпием, причинени от пневмококи, стафилококи, стрептококи. Пътят на инфекцията най-често е кръвен, но може да бъде и лимфогенен, както и директен път. Възможно е инфекция с всякакви микроорганизми, например менингококи, гонококи, хемофилус, легионела, туберкулоза, сифилис.

  • Гъбични инфекции – кандида, аспергилоза, бластомикозис, хистомикозис, кокцидиоидомикозис.

Гъбичните перикардити се срещат рядко в ендемични райони.

  • Други инфекции – токсоплазмоза, амебиаза, микоплазма, ехинококоза, Лаймска болест, ентамеба хистолитика.

Остър миокарден инфаркт – постинфарктен перикардит

Различават се две форми на перикардит, свързан с миокарден инфаркт – ранен остър перикардит и късен постинфарктен перикардит (синдром на Дреслер).

Колагенози и други автоимунни заболявания

Не е рядкост засягането на перикарда при някои системни заболявания на съединителната тъкан и други автоимунни заболявания, като например ревматоиден артрит, системен, лупус еритематодес, склеродермия, грануломатоза на Вегенер, полиартериитис нодоза, синдром на Сьогрен.

Злокачествени тумори – малигнени перикардити

Първични тумори на перикарда се срещат рядко, например ангиосарком, рабдомиосарком, фибросарком и др. Метастатичните тумори на перикарда произхождат от бял дроб, млечна жлеза или са злокачествени кръвни заболявания (левкемия, болест на Ходжкин), малигнен меланом.

Други причини за перикардит са:

  • Травми на сърцето със засягане на перикарда, например при сърдечни инвазивни процедури, гръдни травми, руптура на хранопровод, фистула между панкреаса и перикарда
  • Микседем – при 1/3 от пациентите с нелекуван тежък хипотиреоидизъм се установява перикарден излив.
  • Уремия – уремичен перикардит.

Перикардитът е сериозно усложнение при пациенти с тежка хронична бъбречна недостатъчност. Чрез интензивна хемодиализа се постига редуциране на перикардния излив и намаляване на симптоматиката.

  • Лъчелечение – радиационен перикардит

Провеждането на лъчетерапия в областта на гръдния кош по повод рак на гърдата, лимфом може да има за последица развитието на радиационен перикардит.

  • Медикаменти – медикаментозен перикардит

Медикаментозен перикардит може да възникне при прием на някои медикаменти, например: прокаинамид, изониазид, фенилбутазон, фенитоин, хидралазин, пеницилин.

Прочетете за:
Остър перикардит