Начало / Актуални теми / Разкъсан далак (слезка) – какви са симптомите?

Разкъсан далак (слезка) – какви са симптомите?

юли 21, 2016

далак

Разкъсаната слезка (руптура на слезката) е спешно медицинско състояние. Слезката е разположена под гръдния кош в лявата част на вашето тяло. Нейната функция е да помага на тялото да се бори с инфекции и да филтрира стари кръвни клетки от кръвообращението.

Слезката се разкъсва най-често от силен удар в лявата част на корема, по време на спорт или катастрофа например. Ако разкъсването не се възстанови навреме може да се развие животозастрашаващо кървене и да настъпи смърт.

Някои заболявания също могат да доведат до разкъсване на слезката. В такъв случай слезката се подува, а капсулата която я покрива става много тънка. Това прави органът много лесно раним при най-малкия удар в областта на корема.

Заболявания, които увеличават риска от разкъсване на слезката са:
– инфекциозна мононуклеоза
– хематологични заболявания, като лимфом и хемолитична анемия
– малария.

Какви са симптомите?

Пациентите могат да се оплакват от някои от следните симптоми:

  • болка в горната лява част на корема
  • болезненост при допир вляво на коремната област
  • болка в лявото рамо
  • обърканост, световъртеж, в някои случаи и загуба на съзнание.

Вътрешният кръвоизлив, който настъпва в резултат на разкъсаната слезка може да причини някой от по-долните симптоми:

  • замъглено зрение
  • обърканост
  • главоболие
  • загуба на съзнание
  • признаци на шок, като гадене, бледа и изпотена кожа.

Как се поставя диагнозата?

При физикалният преглед може да се установи, че областта на корема изглежда подута и твърда на допир, поради кръвоизлива. Пациентите обикновено са с ниско кръвно налягане и имат ускорен пулс.

Някои образни изследвания могат да улеснят поставянето на диагноза. Скенерът е най-често използваният образен метод в този случай. Той помага за установяване на тежестта на кръвоизлива. Този метод обаче не се препоръчва в случаи, при които състоянието на пациента е тежко и нестабилно и се нуждае от бърза медицинска помощ за стабилизиране на виталните показатели.

Какво е лечението?

В миналото при руптура на слезката се е налагало премахване на целия орган. В днешно време лекарите смятат, че някои по-леки разкъсвания могат да оздравеят от само себе си. Пациентите обаче трябва да бъдат наблюдавани в болница и може да се наложи кръвопреливане.