Начало / Актуални теми / Симптоми, които не трябва да подценявате

Симптоми, които не трябва да подценявате

май 18, 2017

симптоми

Някои на пръв поглед безобидни симптоми могат да се окажат признак на сериозно заболяване, особено когато продължават повече от две седмици.

Симптоми, които не трябва да подценявате

Ето няколко симптома, които е добре да не игнорирате:

Дъх на ацетон

Наличието на мирис на ацетон от устата, който наподобява миризмата на гнили ябълки може да бъде симптом на диабетна кетоацидоза. Това е тежко усложнение на захарния диабет, при което поради дефицит на инсулин е нарушено усвояването на глюкозата от тъканите и използването й като енергетичен субстрат. В резултат на това компенсаторно се повишава разграждането на мазнините и белтъците. В черния дроб се активира синтеза на кетотела, едно от които е ацетона. Повишените кетотела в кръвта се отделят чрез урината и издишвания въздух. Други симптоми на кетоацидоза са: гадене, повръщане, силна жажда, суха кожа, учестен пулс, ниско кръвно налягане, отпадналост.

Дъх на ацетон се среща още при продължително гладуване, при тежка дехидратация.

Виене на свят

Виене на свят може да се появи при рязко ставане от легло, при гладуване, при прием на някои медикаменти. Световъртеж може да се наблюдава и при ниско кръвно налягане, хипогликемия (ниска кръвна захар), възпаление на вътрешното ухо (лабиринтит), Мениерова болест, мигрена.

Задух

Задухът се усеща от пациентите като невъзможност за поемане на достатъчно въздух. Може да се засили при физическо натоварване или в легнало положение, да прогресира постепенно или да се появи внезапно. Съпътстващи симптоми са например: кашлица, болка в гърдите, фебрилитет.

Има множество причини за поява на задух, но най-често се дължи на белодробни и сърдечно-съдови заболявания – пневмония, астма, хронична обструктивна белодробна болест, сърдечна недостатъчност, миокарден инфаркт и др.

Суха кожа

Сухата кожа е много чест и в повечето случаи безобиден симптом, който бързо преминава. Обикновено се дължи на фактори от околната среда като горещо или студено време, ниска влажност, често мокрене на кожата и др.

Понякога обаче сухата кожа може да бъде симптом на по-сериозно заболяване. При понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), например кожата става суха, груба, с дребни люспи. Други заболявания, при които е характерна сухата кожа са: синдром на Сьогрен, ихтиоза, дерматит, при дефицит на цинк.

Продължителна кашлица

Кашлицата се среща при много заболявания и обикновено преминава бързо. При хроничната обструктивна белодробна болест обаче кашлицата продължава с години. Продължителна кашлица има и при белодробна туберкулоза, при рак на белия дроб. При пациенти с високо кръвно налягане, които се лекуват с АСЕ инхибитори е възможно поява на продължителна кашлица като страничен ефект.

Внезапно отслабване

Значителната загуба на тегло без обяснима причина, като например интензивни тренировки или спазване на диета може да бъде симптом на сериозно заболяване. Понижаване на теглото се наблюдава например при: захарен диабет тип 1, повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), при раково заболяване.

Отделяне на повишено количество урина

Нормално за 24 часа човек отделя до 2 л урина. Състоянието, при което диурезата е над 2 л се нарича полиурия. Количеството на отделената урина може да се повиши при прием на повече течности, на кафе, алкохол или при лечение с диуретици. Понякога обаче повишеното отделяне на урина може да бъде признак на захарен диабет. Други причини за полиурия са: първичен хиперпаратиреоидизъм, хипералдостеронизъм, пиелонефрит, бъбречна недостатъчност. При заболяването безвкусен диабет количеството на отделената за 24 часа урина може да надвиши 10 л.