Начало / Актуални теми / Трансверзален миелит – възпаление на гръбначния мозък

Трансверзален миелит – възпаление на гръбначния мозък

апр. 1, 2020

трансверзален миелит

Трансверзалният миелит е състояние, при което настъпва възпаление на целия напречник на гръбначния мозък в един или няколко сегмента. Нарушава се миелиновата обвивка на невроните и в резултат се прекъсва комуникацията между нервните клетки в гръбначния мозък и останалите части от тялото. Увреждат се редица сетивни, двигателни и автономни функции. Появяват се симптоми като болка, мускулна слабост, парализа, сензорни проблеми, дисфункция на пикочния мехур и червата.

Какви са причините за трансверзален миелит?

Причините за трансверзален миелит са твърде разнообразни. Той може да се прояви като инфекциозно заболяване, да бъде проява на множествена склероза, на автоимунен процес. В значителен брой случаи обаче конкретна причина не се установява.

Ето някои от по-честите причини за трансверзален миелит:

Инфекциозни заболявания

Редица вирусни, бактериални, гъбични и паразитни инфекции могат да засегнат гръбначния мозък и да причинят трансверзален миелит. В повечето случаи заболяването се развива след възстановяване от инфекцията.

 • вирусни инфекции – херпес зостер, херпес симплекс, грип, хепатит В, рубеола, Епщайн-Бар вирус, HIV, ентеровируси
 • бактериални инфекции – туберкулоза, Лаймска болест, сифилис, тетанус
 • гъбични инфекции – аспергилоза, бластомикоза, криптококоза
 • паразитни инфекции – токсоплазмоза, шистозомиаза.

Множествена склероза

Множествената склероза е заболяване, при което имунната система унищожава миелина около нервните влакна. В резултат на това се нарушава предаването на нервните импулси от мозъка към различни органи и се появяват симптомите на заболяването. Трансверзалният миелит може да бъде ранен симптом на мултиплена склероза. Характерно за трансверзалният миелит при множествена склероза е, че причинява симптоми само от едната страна на тялото.

Оптичен невромиелит

Оптичният невромиелит е демиелинизиращо заболяване, при което се засяга гръбначния мозък и зрителния нерв. В този случай наред със симптомите на трансверзален миелит се наблюдават и симптоми на увреждане на зрителния нерв – болка в окото, временна загуба на зрението.

Автоимунни заболявания

Редица автоимунни заболявания допринасят за развитието на трансверзален миелит. Такива са например: системен лупус еритематодес, синдром на Сьогрен, саркоидоза.

Съдови заболявания – артериовенозни малформации, дурална артериовенозна фистула.

Ваксини – ваксинациите срещу инфекциозни заболявания понякога могат да провокират изявата на трансверзален миелит.

Какви са симптомите при трансверзален миелит?

Симптомите на трансверзален миелит обикновено се развиват внезапно за няколко часа до няколко дни и е възможно да прогресират постепенно в продължение на няколко седмици.

Близо една трета от пациентите, особено тези в по-млада възраст, съобщават за предшестващо вирусно заболяване, често неспецифична инфекция на горните дихателни пътища.

Симптомите при трансверзален миелит зависят от това кои гръбначно-мозъчни сегменти са засегнати. Наблюдават се:

 • болка – може да се появи остра болка около гръдния кош, корема, в доната част на гърба, болката може да се разпространява към ръцете или надолу към краката.
 • нарушена сетивност – може да има усещане за изтръпване, мравучкане, парене в краката или ръцете. Някои пациенти се оплакват от повишена чувствителност към студ, топлина, допир.
 • мускулна слабост в крайниците – появява се слабост в краката (при засягане на горните сегменти и в ръцете), която бавно прогресира и може да се стигне до парализа на крайниците.
 • проблеми с пикочния мехур и червата – болните могат да се оплакват от често уриниране или инконтиненция на урина, от запек.

Болните с трансверзален миелит обикновено преживяват само един епизод, но при някои пациенти са възможни рецидиви.

Докато едни се възстановят напълно или с малки остатъчни проблеми, то при други може да останат трайни увреждания, които да засегнат способността им да изпълняват обикновени ежедневни задачи.

Възможни усложнения са например: хронична болка, болезнени мускулни спазми, мускулна скованост, частична или тотална парализа на крайниците, депресия, еректилна дисфункция при мъжете и др.

Как се поставя диагнозата трансверзален миелит?

За поставяне на диагнозата трансверзален миелит допринасят следните методи:

 • данни от анамнезата – пациента може да съобщи за прекарана инфекция, за наличие на автоимунно заболяване
 • клиничните симптоми
 • изследване на неврологичен статус
 • лабораторни изследвания
 • ядрено-магнитен резонанс
 • лумбална пункция – в ликвора може да има повишени левкоцити, повишен белтък.

Важно е трансверзалният миелит да се отдиференцира от травма на гръбначния мозък, дискова херния, тумор на гръбначния мозък, стеноза на гръбначномозъчния канал и др.

Какво е лечението?

Лечението на трансверзалния миелит цели намаляване на възпалението, овладяване на симптомите, предотвратяване или минимизиране на постоянни неврологични дефицити. Прилагат се:

 • кортикостероиди за намаляване на възпалението в гръбначния мозък
 • плазмафереза – отстраняват се антитела и други белтъци, които причиняват възпалителна реакция
 • антивирусни лекарства при болни с вирусна инфекция
 • обезболяващи средства – за намаляване на мускулната болка се прилагат ибупрофен, напроксен. За лечение на неврологичната болка се прилагат антидепресанти и антиконвулсанти
 • медикаментозно лечение на други симптоми
 • физиотерапия
 • психотерапия.

Повечето пациенти с трансверзален миелит се възстановяват за около 3 месеца, но при някои възстановяването може да продължи повече от година.