Начало / Актуални теми / Хипертонична ретинопатия – промени в съдовете на ретината при високо кръвно

Хипертонична ретинопатия – промени в съдовете на ретината при високо кръвно

апр. 1, 2019

хипертонична ретинопатия

При артериална хипертония (високо кръвно налягане) настъпват промени в т. нар. прицелни органи – сърце, мозък, бъбреци, ретина.

Кръвоносните съдове се увреждат у над 50 % от хипертониците. Характерна е ранната атеросклероза.

Продължителното високо кръвно налягане води до промени в съдовете на ретината, в резултат на което се развива хипертонична ретинопатия.

Степента на съдовите изменения в ретината могат да се видят при изследване на очното дъно – офталмоскопия. Изследването се извършва с помощта на офталмоскоп в затъмнена стая, като е необходимо зениците да бъдат предварително разширени. Получава се информация за състоянието на ретината и зрителния нерв.

Различават се следните стадии на съдови изменения в ретината:

  • I-ви стадий – хипертонична ангиопатия (angiopathia hypertonica)

През този стадий са налице само функционални изменения на съдовете. Наблюдава се спазъм на съдовете на ретината с леко усилени светлинни рефлекси.

Хипертоничната ангиопатия съответства на начална фаза на хипертонична болест. Промените, които настъпват в кръвоносните съдове на ретината са обратими.

  • II-ри стадий – хипертонична ангиосклероза

През този стадий настъпват и структурни изменения в съдовете. Развива се хиалиноза и отлагане на липиди в артериалната стена. В резултат на това съдовата стена се уплътнява и задебелява. При офталмоскопия артерията изглежда със стеснен лумен. Поради уплътняване на съдовата стена, съдът придобива вид на светла медна жичка. По-късно с напредване на хиалинозата, съдът придобива вид на сребърна жичка, в която не се вижда кръвен ток.

Вените са разширени и извити поради притискането им от склерозиралите артери – симптом на прекръстосването (симптом на Gunn-Salus).

  • III-ти стадий – хипертонична ретинопатия

През този стадий се задълбочават промените в съдовете, като се появяват и промени в ретината. Около макулата и в областта на прекръстосването на вена с артерия се наблюдава оток, жълтеникави огнища и кръвоизливи. Могат да се видят памуковидни ексудати, макуларни звездовидни фигури – огнища около макулата, дължащи се на липидни отлагания.

Стадият на хипертонична ретинопатия отговаря на напреднал стадий на хипертонична болест.

  • IV-ти стадий – хипертонична невроретинопатия

През този стадий се добавя и оток на папилата на зрителния нерв. Тя е оточна и изпъкваща, като около нея има кръвоизливи. Отокът на папилата се разпространява и в околната ретина.

При обратно развитие на отока на папилата се получава вторична атрофия на зрителния нерв.

Какви са симптомите при хипертонична ретинопатия?

Обикновено болните нямат оплаквания, докато състоянието не напредне значително. Могат да се наблюдават следните симптоми:

При остра злокачествена хипертония пациентите могат да се оплакват от болка в очите, главоболие, отслабване на зрението.

Какво е лечението при хипертензивна ретинопатия?

Лечението на хипертоничната ретинопатия се състои главно в контролиране на кръвното налягане. Прилагат се антихипертензивни средства, съдоразширяващи и съдоукрепващи медикаменти, като и витамини.

Как да се предпазим от хипертонична ретинопатия?

Превенцията на хипертоничната ретинопатия се състои в адекватно лечение на високото кръвно налягане. Важно е пациентите с артериална хипертония да провеждат редовни очни профилактични прегледи. Трябва да се избягва тютюнопушенето, тежките физически натоварвания и стреса.