Начало / Актуални теми / Как да намалите кръвното си налягане

Как да намалите кръвното си налягане

май 22, 2013

Високото кръвно налягане е много опасно състояние, което става причина за много смъртни случаи всяка година. Високото кръвно налягане често води до инфаркт, инсулти и бъбречна недостатъчност. В повечето случаи кръвното се регулира с различни медикаменти, но вие може да го намалите и с някои промени в начина на живот.

1. Намалете теглото си
Обикновено кръвното се покачва с увеличаването на килограмите. Намаляването на теглото само с 5 килограма може да спомогне за подобряване на вашето състояние. Като цяло, колкото повече отслабвате, толкова повече ще намалява и кръвното ви. Освен това с отслабването ще спомогнете и действието на лекарствата, които приемате да бъде по-ефективно.

Освен теглото е важно да следите и вашата талия. Увеличаването й води до покачване на кръвното налягане. При мъжете талия над 102 см увеличава риска от високо кръвно налягане значително. При жените опасните стойности на размерите на талията са над 89 см.

2. Спортувайте редовно
Редовните упражнения по 30-60 минути поне 3-4 пъти седмично могат значително да намалят кръвното ви налягане. Ефектът от упражненията става видим много бързо. Ако например са ви диагностицирали с високо кръвно и преди не сте били физически активни само след първата седмица спорт ще усетите разликата във стойностите на кръвното налягане и ще се почувствате по-добре.

Консултирайте се с лекар, който да препоръча най-добрите упражнения за вашето състояние. Попитайте го дали има дейности, които трябва да избягвате. Дори съвсем леката физическа активност като ходене също могат да спомогнат за подобряване на вашето състояние.

3. Хранете се здравословно
Приемът на повече пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци могат да намалят вашето кръвно. За да успеете по-лесно да се справите с промяната в хранителния режим може да започнете да си водите дневник, за да установите какви вредни храни консумирате и какви промени трябва да направите. Когато пазарувате избирайте умно и избягвайте вредните храни. Четете етикетите на продуктите.

4. Намалете солта
Дори малкото намаляване на количеството сол, което консумирате може да намали кръвното ви налягане с 2 до 8 mm Hg. Експертите препоръчват дневното количество сол да бъде не повече от 2300 мг. За хора над 51 години е препоръчително количеството сол дневно да бъде 1500 мг.

5. Намалете консумацията на алкохол
Алкохолът може да бъде полезен и вреден за вашето здраве. В малки количества той може да намали кръвното ви налягане. Но този протективен ефект изчезва ако вие консумирате повече от позволеното количество алкохол. Това означава изпиването на повече от едно питие за жените и две за мъжете дневно.

6. Избягвайте цигарите
Никотинът, който се съдържа в цигарите е особено вреден за хората с високо кръвно налягане. Освен това пасивното пушене е също вредно и влияе зле на кръвното.

7. Намалете нивата на стреса
Стресът може временно да увеличи кръвното ви. Отделете малко време, за да помислете какво ви стресира в работата и личния живот и се опитвайте да го избягвате, доколкото е възможно.

8. Избягвайте кофеиновите продукти
Ролята на кафето върху кръвното налягане е все още неуточнена. Употребата на кофеинови продукти може да доведе до покачване на кръвното налягане, но не е ясно дали ефектът е само временен или има по-продължително влияние върху вашето състояние.

Прочетете за:
Високо кръвно налягане
Видове артериална хипертония