Начало / Актуални теми / Какви са причините за повишено кръвосъсирване?

Какви са причините за повишено кръвосъсирване?

сеп. 24, 2013

кръвосъсирване

Кръвосъсирването е важна функция на човешкия организъм с помощта, на която той се предпазва от прекомерна загуба на кръв. С образуването на кръвни съсиреци (тромби) тялото възстановява увредените кръвоносни съдове.

В кръвообращението съществуват комплексни механизми, които са отговорни за кръвосъсирването. Ако стената на някой кръвоносен съд се увреди към увредения съд се насочват тромбоцити, които оформят кръвна запушалка. Тези активирани тромбоцити отделят химически субстанции, които поставят началото на каскадата на кръвосъсирването, с помощта на фактори на кръвосъсирването, които се образуват в човешкото тяло. В някои случаи може да има образуване на тромби на места, където те не са нужни и това може да доведе до различни усложнения.

Някои заболявания, генетични мутации, лекарства и други фактори могат да бъдат причина за повишеното съсирване на кръвта.

Венозна тромбоза

При венозната тромбоза има образуване на тромби в стените на вените. Това става най-често когато човек бъде имобилизиран за по-продължително време и мускулите не се съкращават, за да изтласкват кръвта от вените и тя да се движи равномерно. Тази застояла във вените кръв започва да образува малки съсиреци. Тези малки съсиреци могат да нараснат и да запушат напълно лумена на вената и да нарушат кръвообращението в тази област.

Нарушения в дейността на костния мозък

При някои рядко срещани състояния може да бъде нарушена правилната дейност на костния мозък и той да започне да произвежда повече кръвни клетки от нужното. Две такива състояния са полицитемия вера и тромбоцитемия.

Полицитемията е рядко срещано заболяване, при което костния мозък произвежда повече червени кръвни клетки от нужното. Тези допълнителни червени кръвни клетки стават причина кръвта на човек да стане по-гъста от нормално. Поради излишните еритроцити кръвта забавя своя ход през по-малките кръвоносни съдове и в някои от тях се образуват тромби. При тромбоцитемията пък има повишено образуване на тромбоцити. Тяхното увеличено количество също може да стане причина за повишено кръвосъсирване и често образуване на кръвни съсиреци.

Образуване на кръвни съсиреци в сърцето

При камерните фибрилации една от кухините на сърцето бие неравномерно и това нарушава дейността на сърцето като цяло. Поради тази причина известно количество кръв се застоява по-продължително време в кухините на сърцето, което може да стане причина за образуване на тромби. Тези тромби могат да се придвижат с кръвта до различни части на тялото и да причинят инсулт и други животозастрашаващи усложнения.

Антифосфолипиден синдром

Това е автоимунно заболяване, при което в тялото на човек се образуват антитела, които атакуват фосфолипидите в неговото тяло. Фосфолипидите представляват вид мастни вещества. Фосфолипидите могат да се открият във всички клетки на човешкото тяло, включително в кръвните клетки и в стените на кръвоносните съдове. При антифосфолипидния синдром, образуваните антитела стават причина за образуване на кръвни съсиреци в стените на артериите и вените. Антифосфолипидния синдром е причина за част от абортите при жените.

Всяко едно заболяване и състояние, което нарушава целостта на кръвоносните съдове може да стане причина за повишено кръвосъсирване. Някои от по-често срещаните са:

  • атеросклероза
  • диабет
  • васкулит
  • затлъстяване
  • метаболитен синдром
  • тютюнопушене
  • сърдечна недостатъчност.

Прочетете за:
Тромбофилия – хиперкоагулация или повишена съсирваемост на кръвта