Начало / Актуални теми / Какви са симптомите при зимните алергии?

Какви са симптомите при зимните алергии?

дек. 19, 2013

Зимата е сезон, през който много хората прекарват по-голямата част от времето си вкъщи на топло, в желанието си да се предпазят от настинка. Много често обаче прекарването на дълго време у дома води до оплаквания като често кихане, сълзене на очите и течащ нос, поради наличието на алергени в домовете като плесен, домашен прах и косми от домашни любимци.

Алергиите през зимата се дължат на спадане на имунитета. Алергиите могат да протекат под най-различна форма от хрема до назална конгестия и от умора до поява на обриви по тялото. Този вид алергии са трудни за лечение, но обикновено отзвучават с времето.

Важното в случая е да се установи какъв е причинителя на алергията и какви са нейните симптоми. Когато сте наясно с вашата алергия може да работите с лекуващия си лекар в насока за намиране на най-подходящото лечение.

Алергия към плесен

По време на зимата хората са по-склонни да развиват различни гъбични инфекции, особено тези с компроментиран имунитет. Плесента (гъбички) може да продуцира токсини и да стане причина за най-различни заболявания. Някои тежки имунни реакции, които могат да възникнат в резултат на експозиция на плесен са хиперсензитивен пневмонит, синуит, алергичен ринит. Симптомите при алергия към плесен са често кихане, хрема, кашлица, сълзене от очите.

Алергия към полен

Ако се оплаквате от хрема и очите ви сърбят, вие най-вероятно страдате от алергия. Една по-продължителна настинка може да бъде индикатор за алергия към полени. Други симптоми на този тип алергия са усещане за дразнене в гърлото, кашлица. Алергията към полени през зимата обикновено може да се съпътства още със силна умора и поява на тъмни кръгове под очите.

Алергия към домашен прах

Алергията към домашен прах може да протече като дълготрайна настинка или дори да наподоби симптомите при астма. Оплакванията при този вид алергия наподобяват тези на алергията към полени. Много често пациентите се оплакват от зачервяване, сърбеж и сълзене на очите.

Уртикария

Уртикарията е реакция на организма към алергени под формата на обрив. Обикновено обривните единици са зачервени, малки надигнати точици, които се появяват по гръдния кош, ръцете, краката и други части на тялото с изключение на скалпа и дланите. Често обривите се съпровождат с оток на засегнатия участък. В някои случаи обривът може да бъде съпроводен с оток на езика и гърлото, което може да затрудни дишането.

Много хора се затрудняват да определят дали страдат от обикновена настинка или се касае за алергия. Лесно може да разграничите двете състояния по това, че настинката не продължава повече от една седмица, докато една алергия и нейните симптоми могат да персистират повече от месец.

Прочетете за:
Уртикария – причини, видове копривна треска