Начало / Актуални теми / Прекомерно изпотяване – какви могат да са причините?

Прекомерно изпотяване – какви могат да са причините?

апр. 5, 2013

Изпотяването е важна функция на нашия организъм, тъй като чрез него се контролира телесната температура и съдържанието на вода. В някои моменти може и да не го усещате, но ние се потим непрекъснато. Потенето става видно при топло време, при физическо и психическо напрежение.

В нашето тяло има между 2 и 4 милиона потни жлези. Те са концентрирани в област та на ръцете, челото, мишниците, краката. Прекомерното потене е познато с медицинския термин хиперхидрозис. Има два вида хиперхидроза – първична, при която причината е неясна и вторична, която се дължи на някакво друго заболяване, което се наблюдава при пациента. Количеството пот, което се счита за нормално варира при отделните хора и не може да се постави ясна граница. Хората могат да отделят например до един литър пот, или няколко литра пот в зависимост от физическата дейност и атмосферните температури.

При хиперхидрозата хората се потят дори, когато са седнали на стол и не извършват никаква физическа работа. Механизмът за охлаждане на тялото при пациентите с хиперхидроза е прекомерно активен и се произвеждат четири и повече пъти пот над нормата. Около 3 % от хората на земята страдат от това заболяване.

В повечето случаи самите пациенти откриват своето заболяване, тъй като забелязват, че те се потят много повече от останалите хора и това им създава дискомфорт и ги кара да се притесняват и търсят медицинска помощ.

Какви могат да са причините за хиперхидрозата?
В много случаи не може да се открие някаква точна причина за това състояние. В някои случаи обаче зад това състояние може да се крие някакво генетично нарушение. При около 50 % от хората с хиперхидроза се открива фамилност.

Синдромът на Фрей е състояние, при което хората се изпотяват само от едната страна на лицето, когато употребяват определени храни. Той може да се прояви след операция или травма.

Някои лекарства, използвани за лечение на диабет, проблеми с щитовидната жлеза могат да предизвикат като нежелана реакция прекомерно потене. По такъв начин могат да въздействат и някои лекарства за високо кръвно налягане и антидепресантите.

Как се диагностицира хиперхидрозата?
Трябва да запомните, че хората с хиперхидроза не са болни от някакво сериозно заболяване и то рядко води до някакви усложнения. Когато посетите лекар с оплаквания от сериозно потене той ще ви зададе някои въпроси, с които да се ориентира какъв е вашия случай.

– Потенето в цялата част на тялото равномерно ли е, или има някои части на тялото, при които то е по-сериозно?
– Кога започва потенето? Има ли някакви ситуации, които го предизвикват или то възниква когато сте спокойни?
– Наскоро приемали ли сте някакви нови медикаменти?
– Преминавали ли сте през хирургически интервенции наскоро?
– Има ли хора във вашето семейство, които се оплакват от същия проблем?

Лечението на проблема може да бъде осъществено чрез някои прости домашни способи, като по-често къпане. В други случаи ако хиперхидрозата пречи на човек да извършва ежедневните си дейности тогава може да се предпишат някои медикаменти или да се извърши премахване на потни жлези.

Прочетете за:
Изпотяване
Изпотяване на ръцете и краката (палмарна и плантарна хиперхидроза)