Начало / Актуални теми / Причини за ниски тромбоцити в кръвта

Причини за ниски тромбоцити в кръвта

авг. 21, 2014

ниски тромбоцити

Ниски тромбоцити се установяват при някои заболявания като левкемия, при нарушаване на дейността на имунната система или като резултат от употребата на някои медикаменти.

Състоянието може да протече леко без никакви оплаквания от страна на пациентите. В редки случаи стойностите на тромбоцитите могат да бъдат толкова ниски, че да има риск от застрашаващо живота вътрешно кървене.

Тромбоцитите са много важна съставна част от кръвта, която има отношение към кръвосъсирването. Нормално стойностите им варират между 150 000 и 400 000 на микролитър. При тромбоцитопения има понижаване на тромбоцитите под долна граница.

Какви могат да бъдат причините за ниски тромбоцити (тромбоцитопения)?

Тромбоцитопенията може да бъде вродено или придобито състояние. Много фактори могат да я предизвикат. По-честите причини са:

  • недостатъчно производство на тромбоцити в костния мозък, поради раково заболяване, анемия, прием на диуретици или хлорамфеникол
  • разрушаване на тромбоцитите от собствената имунна система, поради наличието на автоимунно заболяване, инфекция, операция, кръвопреливане
  • бременност.

Какви са симптомите при тромбоцитопения?

Основният симптом при лека до умерена тромбоцитопения е появата на кървене. То може да бъде вътрешно или външно. Обикновено външното кървене е първият симптом, който се открива при тромбоцитопенията и който кара пациентите да потърсят лекарска помощ.

Най-често кървене се проявява под формата на петехии и пурпури. Петехиите са малки точковидни кръвонасядания по повърхността на кожата, а пурпурата е по-голямо по размер кръвонасядане, което се проявява като тъмно-виолетови синини по кожата.

Други симптоми, за които могат да съобщят пациентите са по-трудно спиране на кървенето дори от малки наранявания, чести кръвоизливи и кървене от венците. Жените могат да съобщят за несвързано с менструалния цикъл вагинално кръвотечение.

Повишеното кървене на пациенти след операция може да насочи лекарите към диагнозата тромбоцитопения. В някои случаи кървенето може да бъде масивно и да застраши сериозно живота на пациента.

Как се поставя диагнозата тромбоцитопения?

Диагнозата тромбоцитопения се поставя на базата на оплакванията на пациентите, данните от прегледа и извършените изследвания. Лекарят, който ви преглежда ще ви разпита дали наскоро сте приемали някакви медикаменти и какви точно, как се храните и дали употребявате алкохол в по-големи количества.

По време на прегледа лекарят може да установи наличието на петехии и пурпури, които да го насочат да мисли в посока тромбоцитопения. Нужно е също да се огледа и палпира корема за наличие на уголемена слезка и черен дроб.

Някои изследвания могат да спомогнат за по-лесното поставяне на диагнозата. Към тях спадат пълна кръвна картина, при която може да се установи занижаване на броя на тромбоцитите, кръвна натривка за установяване на морфологията на тромбоцитите. При съмнение за тромбоцитопения може да се извърши костномозъчна биопсия.

Какво е лечението при ниски тромбоцити?

При леките случаи на тромбоцитопения по-често не се налага прилагането на специфично лечение. При наличието на по-сериозни оплаквания е нужна терапия. Ако нивото на тромбоцитите е много ниско може да се извърши кръвопреливане.

В случаите, в които е установена причината за снижаването на броя на тромбоцитите е нужно да бъде лекувано основното заболяване с нужните средства. Когато то бъде овладяно ще се покачат нивата и на тромбоцитите.

Ако тромбоцитопенията се дължи на дефекти в имунната система, които да водят до повишено разрушаване на кръвните елементи, специалистите могат да предпишат кортикостероиди, които да забавят разрушаването на тромбоцитите.

Прочетете за:
Тромбоцитопения (понижен брой тромбоцити)
Тромбоцити (PLT)
Как да повишим тромбоцитите в кръвта?