Начало / Алтернативно лечение / Как да повишим тромбоцитите в кръвта?

Как да повишим тромбоцитите в кръвта?

сеп. 9, 2016

тромбоцити

Тромбоцитите са най-малките кръвни клетки, които имат важна роля в процеса на кръвосъсирване. Нормално техният брой варира между 140000 до 440000 на микролитър. Когато броят им спадне под нормата тогава се касае за тромбоцитопения.

Има три основни причини за понижаване на нивата на тромбоцитите:

  • Повишено натрупване на тромбоцити в слезката, поради раково или чернодробно заболяване. Това води до понижаване на тромбоцитите в кръвта.
  • Понижена продукция на тромбоцити, поради левкемия, някои видове анемия, вирусни инфекции, употреба на химиотерапевтични медикаменти, злоупотреба с алкохол или дефицит на витамини, особено витамин Б12.
  • Повишено разрушаване на тромбоцити в резултат на автоимунно заболяване, нежелана реакция към някои медикаменти, бременност, тромбоцитопенична пурпура.

Някои от по-характерните симптоми при понижени нива на тромбоцитите в кръвта са: по-дълго от нормалното кървене след дори и леки порязвания, честа поява на синини при леки удари, спонтанно кървене на венците или носа, поява на кръв в урината или изпражненията.

Като направите някои промени в начина си на живот и с някои лесни за изпълнение домашни методи може да се справите с тромбоцитопенията. Не трябва обаче да спирате лечението, предписано ви от лекуващия ви лекар. Тези домашни методи могат само да ви помогнат, но не могат да ви излекуват, използвани самостоятелно.

Хранете се здравословно и разнообразно

Здравословното хранене е един от ключовите моменти в справянето със всяко едно заболяване. Консумирайте повече свежи плодове и зеленчуци. Особено подходящо е кивито. За него учените са установили, че помага за повишаването на нивата на тромбоцитите. Хапвайте повече белтъци и пълнозърнести храни и избягвайте сладкишите.

Папая

Листата от папая както и самия плод могат да повишат броя на тромбоцитите само за няколко дни. Ето защо при тромбоцитопения се препоръчва да пиете по една чаша сок от папая дневно.
Житняк

Според едно проучване проведено през 2011 година житнякът може да бъде много полезен за повишаване нивата на тромбоцитите. Освен това той помага за продукцията на хемоглобин и червени кръвни клетки. Това е така, защото това растение е богато на хлорофил, който е с молекулна структура много близка на тази на хемоглобина.

Тиква

Тиквата е друг много подходящ продукт при тромбоцитопения. Тя е богата на витамин А, който помага за правилната продукция на тромбоцити.

Витамин Ц

За да увеличите броя на тромбоцитите трябва да увеличите приема на витамин Ц. Този витамин е силен антиоксидант и намалява количеството на свободните радикали, които могат да увредят тромбоцитите. Вашето тяло се нуждае всекидневно от между 400 до 2000мг витамин Ц. Похапвайте повече цитрусови плодове, домати, киви, спанак. Освен, чрез плодове и зеленчуци витамин Ц може да си набавите и чрез хранителни добавки.

Пийте достатъчно течности

Всеки от нас се нуждае от вода всекидневно, но малко пият, толкова от колкото има нужда нашето тяло. За да функционира тялото правилно, в това число и да произвежда достатъчно тробмоцити трябва да приемате достатъчно течности.

Тренирайте

С редовните тренировки подобрявате цялостното кръвообращение в тялото си и имунитета. Тези два положителни ефекта на физическите упражнения могат да бъдат много полезни при тромбоцитопения. Избягвайте упражнения, при които има висок риск от травми, като баскетбол, футбол.

Прочетете за:
Тромбоцитопения (понижен брой тромбоцити)
Причини за ниски тромбоцити в кръвта (тромбоцитопения)
Тромбоцити (PLT)