Начало / Анатомия / Орган на слуха и равновесието – ухо (auris) / Средно ухо – тъпанчева мембрана (тъпанче)

Средно ухо – тъпанчева мембрана (тъпанче)

дек. 29, 2013

Тъпанчевата мембрана (membrana tympani) се разполага между ушния канал и тъпанчевата кухина, като изгражда нейната външна стена. Представлява плитък конус с размери 9-10 mm на 8-9 mm и дебелина 0.1 mm.

Тя е наклонена спрямо сагиталната равнина, като сключва с горната стена на външния слухов проход тъп ъгъл от 135º, а с долната стена – остър ъгъл от 55º. При новородени тъпанчевата мембрана се разполага почти хоризонтално.

При наблюдение отвън в центъра на тъпанчето (тъпанчева мембрана) се вижда хлътване, наречено пъп – umbo membranae tympani. От него нагоре  и напред изпъква дръжката на чукчето (stria mallearis), която завършва с възвишение (prominentia malearis), причинено от късия израстък на чукчето. От това възвишение напред и назад вървят по една гънка – plica mallearis anterior и plica mallearis posterior, които отделят двете части на тъпанчевата мембрана – pars tensa и pars flaccida.

На тъпанчевата мембрана се различават две части:

Долна, по-голяма, изопната част – pars tensa.

Тя се състои от три слоя:

външен слой (stratum cutaneum) – той е продължение на кожата на външния слухов проход. Състои се от многослоен плосък епител без косми и жлези.

вътрешен слой (stratum mucosum) – той е продължение на лигавицата на тъпанчевата кухина. Свързан е здраво със средния слой, докато външния и средния слой са слабо свързани.

среден – фиброзен слой (stratum fibrosum) – той се състои от здрави съединителнотъканни влакна, които вървят радиерно и циркулярно. По периферния ръб на тъпанчето влакната се уплътняват и образуват влакнестохрущялен пръстен – anulus fibrosus. Този пръстен заляга в тъпанчевия канал (sulcus tympanicus) на слепоочната кост.

При отоскопия pars tensa има седефенобял цвят, като в долно-предния квадрант се вижда светъл триъгълник с връх при umbo membranae tympani. Този светлинен рефлекс се дължи на отразените лъчи.

Горна, по-малка, хлабава част – pars flaccida.

Тя не е опъната и се състои само от два слоя – кожен и лигавичен. Тук средният фиброзен слой липсва. Тази горна част започва от двете гънки и късия израстък на чукчето и се залавя за костния ръб на incisura tympanica (Rivini).

Прочетете за:
Перфорация на тъпанчева мембрана