Начало / Бебе и кърмене / Родилни петна

Родилни петна

мар. 6, 2014

Родилните петна са части от кожата, които са с променен цвят и са налице още при раждането или се развиват няколко месеца след раждането. Повече от 80% от бебетата имат някакъв вид родилно петно. При някои от тях те остават през целия живот, докато при други изчезват с времето.

Родилните петна могат да бъдат плоски или надигнати над повърхността на кожата, могат да имат правилни или неправилни граници и да бъдат с най-различен цвят кафяви, червени, тъмно сини. Петната се делят на две групи – ваксуларни и пигментни.

Каква е причината за появата на родилни петна?

Появата на родилните петна не може да бъде предотвратена по някакъв начин и няма точно определена причина за тяхното развитие. Разпространено е схващането, че те се дължат на нещо, което родилката е яла или е направила по време на бременността, но това са само митове.

Видове родилни петна

Двата основни вида петна се различават по причината за тяхната поява. Васкуларните петна се дължат на неправилно формирани кръвоносни съдове. Пигментните петна се дължат на повишено натрупване на пигментни клетки в участък на кожата.

Васкуларните петна се делят на следните видове:

Петна тип „ангелска целувка“

Тези петна са малки по размери, обикновено с бледо розов цвят. Те са най-често срещани. Тяхната локализация обикновено е челото или клепачите, носа или горната устна. Петната тип „ангелска целувка“ избледняват и около 1-2 годишна възраст вече не могат да се видят, макар че в някои случаи могат да се задържат за по-дълго време.

Хемангиома

Този вид петна се делят на две подгрупи – повърхностни, когато те се появяват на повърхността на кожата и дълбоки, когато те се разпрострират в по-дълбоките слоеве на кожата. Хемангиомите могат да бъдат надигнати и са червени на цвят. В повечето случаи те стават видими няколко дена след раждането на детето. Дълбоките хемангиоми могат да изглеждат синкави, поради ангажиране на кръвоносни съдове в по-дълбоките слоеве на кожата.

Хемангиомите растат интензивно през първите 6 месеца след раждането, но след това обикновено се свиват и изчезват, докато детето навърши 5-9 години.

Петна тип „портвайн“

Този вид петна изглеждат сякаш върху част от кожата на детето е изсипано вино, най-често в областта на лицето, шията, ръцете или краката. Обикновено портвайн петната нарастват с възрастта. Имат тенденцията да потъмняват и да стават по-плътни. Те не изчезват от само себе си.

Пигментните петна се делят на следните вдове:

Петна тип „кафе с мляко“

Този вид петна са често срещани и могат да бъдат намерени по всяка част от тялото и в някои случаи увеличават своя брой с времето. В повечето случаи тези петна са безвредни, но ако при вашето дете те са няколко на брой е препоръчително да се консултирате с лекар, защото петната тип „кафе с мляко“ са характерни за заболяването неврофиброматоза.

Монголоидни петна

Този вид петна са гладки със синьо-зелен цвят. Срещат се по гърба и задните части. По-често се срещат при деца от Азия, Африка и Америка. Монголоидните петна обикновено избледняват, докато детето навърши приблизително 7 годишна възраст.

Вродени невуси

Този вид петна за известни още като бенки. Те са вродени и са налични още при раждането или се увеличават по брой с нарастването на детето. Невусите могат да се трансформират в малигнен процес – меланома.

Прочетете за:
„Ухапване от щъркел“ – родилно петно на тила
Хемангиом при бебе