Начало / Бременност и раждане / Как да облекчите болките в гърба по време на бременност?

Как да облекчите болките в гърба по време на бременност?

авг. 22, 2017

болки в гърба

Леките болки в гърба са често срещано оплакване по време на бременността. Въпреки, че не са свързани с някакъв риск за бременната жена и нейното бебе е важно да обръщате внимание на проблема, за да избегнете вероятни усложнения в бъдеще.

Почти няма жена, която през бременността си да не е изпитвала болки в гърба. За щастие има някои методи, които могат да ви помогнат да се справите с болката без да приемате медикаменти:

Поддържайте добра стойка

Един от най-ефективните начини да облекчите болката е като поддържате стойката си правилна. Нарастващият корем ще промени центърът на тежестта ви и това може да доведе до изгърбване, което да окаже неприятно влияние върху мускулите на гърба. Старайте се колкото можете да поддържате стойката си правилна с изправен гръб и отпуснати рамене.

Носете подходящи дрехи

Удобните и подходящи дрехи по време на бременността също могат да ви предпазят от болките в гърба. Панталоните за бременни с ластик предлагат една допълнителна опора за кръста и помагат за повдигането на корема, което облекчава напрежението върху мускулите на гърба. Изборът на подходящи обувки е също много важен. Носете обувки с нисък ток, които да поддържат добре свода на крака.

Здрав сън

С напредването на бременността ще ви е все по-трудно да си намерите удобна позиция за сън. Най-подходящата поза при бременност е спането настрани. Може да си купите възглавница за сън, която да поддържа корема ви и да обелкчи напрежението върху гърба за здрав и освежаващ сън.

Тренировки

Редовните упражнения са най-добрият начин за справяне с болките в гърба. При упражненията разтягате и укрепвате мускулите на гърба и корема и така подобрявате издръжливостта на тялото. С тренировките освен това ще подобрите кръвообращението, ще подсилите коремните мускули и ще подобрите съня си. Трябва да знаете обаче, че преди да започнете каквото и да било физическо натоварване по време на бременността е добре преди това да се консултирате със специалист.

Възглавница за поддържане на стойката

Една от основните причини за болки в гърба по време на бременността е неправилната и неудобна стойка по време на по-дълго седене на стол. Докато сте седнали трябва да сте в удобна поза, която да не напряга допълнително гръбнака. Изберете си удобен и ергономичен стол или поставяйте възглавница зад гърба си, която да придържа гърба изправен.

Плуване

Плуването е забавен и подходящ начин за облекчаване на болките в гърба по време на бременността. С плуването укрепвате коремните и гръбните мускули. Може да се запишете в клас за плуване за бременни, по време на които се обръща специално внимание на справянето с болките в гърба.