Начало / Бременност и раждане / Задържан аборт (мисед аборт – missed abortion)

Задържан аборт (мисед аборт – missed abortion)

сеп. 14, 2020

задържан аборт (мисед аборт)

Задържан аборт (мисед аборт) означава състояние, при което ембрионът (плодът) е загинал в матката, но е задържан в нея заедно с околоплодните обвивки и плацентата в продължение на няколко седмици.

Мисед абортът настъпва преди 20 г. с. (най-често между 6 и 10 г. с.). По-висок риск се наблюдава при жени, страдащи от ендокринни и автоимунни заболявания, както и при жени, които пушат.

Какви са причините за задържан аборт (мисед аборт)?

Причината за настъпването на задържан аборт не е ясна. Най-често се дължи на хромозомни аномалии, които не позволяват развитието на бременността.

Какви са признаците на задържан аборт?

При задържан аборт липсват специфични симптоми. Не се наблюдават характерните за спонтанен аборт симптоми като вагинално кървене, изразени спазми, болки в корема или кръста.

Някои жени със задържан аборт могат да забележат, че ранните симптоми на бременността като гадене и повръщане, промени във вкуса и обонянието намаляват и изчезват.

Най-характерният признак при мисед аборт е, че матката не нараства и има по-малък размер от нормалния за съответния срок на бременността.

Обикновено след определен период на задържане мисед абортът завършва спонтанно с изхвърляне на мъртвия плод, обвивките и плацентата. Характерна особеност е, че мъртвият плод е с различна степен на мацерация (настъпили са дегенеративни промени) в зависимост от продължителността на задържане в матката.

Какви усложнения са възможни при задържан аборт?

Задържането на загиналия плод дълго време в матката може да доведе до сериозни нарушения в кръвосъсирването на бременната жена. Тя съобщава за кървене от носа и венците, бавно кръвосъсипване при леки наранявания.

При късно установяване на задържания аборт може да настъпи риск за живота на жената.

Как се диагностицира задържан аборт (мисед аборт)?

Задържаният аборт обикновено се диагностицира при рутинно ултразвуково изследване преди 20 г. с. Лекарят не установява сърдечна дейност, плодът е с по-малки размери от съответния срок на бременността.

За диагностицирането на мисед аборт може да се изследва човешкият хорионгонадотропен хормон (hCG) в кръвта. Той се произвежда от плацентата и количеството му бързо нараства. Ако нивото му не се повишава, то това е знак, че бременността е приключила.

Какво е лечението при задържан аборт (мисед аборт)?

Ако задържаният аборт е настъпил в първите седмици на бременността, често е възможно изхвъррляне на мъртвия ембрион по естествен път. При липса на успех може да се назначат медикаменти за предизвикване на контракции и изхвърляне на ембриона и плацентата.

При задържан аборт, настъпил след 10 г.с. се извършва кюртаж на маточната кухина. Лигавицата на матката трябва да се изчисти много добре, за да не се стигне до инфекциозни усложнения.

След мисед аборт, двойките трябва да изчакат между един до три менструални цикъла, преди да започнат нови опити за забременяване. Целта е да се осигури пълно възстановяване на матката.

Един задържан аборт не повишава риска от следващ спонтанен аборт. Ако обаче сте имали няколко поредни мисед аборта, то риска от последващ спонтанен аборт нараства.

Прочетете за:
Спонтанен аборт