Начало / Бременност и раждане / Причини за преждевременно пукане на околоплодния мехур

Причини за преждевременно пукане на околоплодния мехур

апр. 7, 2021

пукане на околоплодния мехур

Преждевременното пукане на околоплодния мехур представлява разкъсване на мембраните на околоплодния сак и изтичане на околоплодните води преди 37-ма гестационна седмица. Нарича се предтерминна руптура на околоплодния мехур.

Среща се при около 5 % от бременните за първи път и около 12 % при повторни бременности. При 3-4 и повече раждания честотата на случаите е по-висока.

Пукането на околоплодния мехур се последва от раждане, което настъпва след различно дълъг латентен период. Колкото по-ранен е срокът на бременността, толкова по-дълъг е латентния период. При бременни жени в последните седмици на бременността, раждането започва в рамките на 24 часа, при бременни в 32-34 г.с. след около 4 дни, а при бременни под 32 г.с. след около седмица.

Преждевременното разкъсване на околоплодния мехур се дължи на различни фактори, които водят до слабост на плодните ципи.

Какви са причините за преждевременно пукане на околоплодния мехур?

Най-честите причини са:

 • цервиковагинални инфекции

При наличие на възпалителен процес във влагалището и в цервикалния канал, долният полюс на околоплодния мехур е в контакт с инфектирания цервикален секрет и се възпалява. В резултат на възпалителният процес настъпват дегенеративни промени, които водят до повишена късливост на плодните ципи.

Инфектиране на околоплодните ципи може да стане и от възпалителен процес в амниотичния сак. Интраамниотична инфекция може да възникне, например при извършването на амниоцентеза.

 • цервикална недостатъчност

Цервикалната недостатъчност представлява разширяване и скъсяване на маточната шийка преди 37-ма г.с. и липса на родова дейност. В резултат околоплодният мехур пролабира през цервикалния канал и се пука.

За възникването на цервикална недостатъчност роля имат следните фактори: разкъсване на маточната шийка при предишно раждане или аборт, дилатирания на цервикалния канал, конизация на маточната шийка, болести на съединителната тъкан, например синдром на Елерс-Данлос и др.

 • Травма по време на бременността

Много чести са случаите на преждевременно изтичане на водите след автомобилна катастрофа, падане или друг вид травма. Разкъсването на околоплодните ципи се обяснява с рязкото повишаване на интраутеринното налягане по време на травмата.

 • Полов контакт

Половите контакти в напреднала бременност повишават риска от ранно пукане на околоплодния мехур. Главният механизъм е повишеното вътрематочно налягане и повишаната маточна активност по време на оргазъм. Освен това при половият контакт има риск от възходяща инфекция, която улеснява пукането на мехура.

Други фактори, повишаващи риска от предтерминно пукане на околоплодния мехур са:

 • хидрамнион (повишено количество околоплодни води)
 • прекомерно разтягане на амниотичния сак при многоплодна бременност
 • предтерминно пукане на околоплодния мехур при предишна бременност
 • дефицит на мед и витамин С
 • нарушения в съединителната тъкан на околоплодните мембрани
 • кървене през бременността
 • ниско телесно тегло
 • тютюнопушене по време на бременността.

Въпреки наличието на множество причини, водещи до ранно пукане на околоплодния мехур, често етиологията остава неизяснена.