Начало / Бременност и раждане / Скала на Бишоп (Bishop score)

Скала на Бишоп (Bishop score)

юни 21, 2023

скала на Бишоп

Скалата на Бишоп (Bishop score) е точкова система, която се използва, за да се определи дали шийката на матката е готова за раждане. Крайният резултат на Бишоп помага да се прецени дали индукцията ще доведе до успешно вагинално раждане.

Резултатът се определя от позицията на главата на бебето и четири характеристики на шийката на матката: разширение, скъсяване, консистенция и позиция. На всеки от петте фактора се дава оценка и след това тези оценки се сумират, за да се получи крайният резултат. Общият резултат може да варира от нула до 13, като нула означава, че не се препоръчва индукция, а 13 показва добър шанс за успешна индукция.

Нарича се скала на Бишоп (Bishop score), защото е разработена от д-р Едуард Бишоп през 60-те години на миналия век.

Как се изчислява резултатът на Бишоп?

Използват се следните пет критерия:

  • разширяване на шийката на матката

Разширяването се отнася до това колко отворен е цервикалния канал. Напълно разширената шийка на матката е около 10 сантиметра. Разширението се измерва с пръсти, след което се превежда в сантиметри.

  • скъсяване на маточната шийка

Скъсяването на маточната шийка се определя в %. При 100 % означава, че маточната шийка е напълно скъсена.

  • консистенция на шийката на матката

По-меката и по-гъвкава шийка на матката е по-вероятно да се разшири.

  • позиция на шийката на матката

Ако позицията на шийката на матката е назад, това означава, че раждането е далеч. С наближаване на раждането маточната шийка се измества напред.

  • позиция на главата на плода (фетална позиция)

Определя се дали главата на плода е над или под нивото на spina ischiadica (шип на седалищната кост). Положително число означава, че главата на бебето е слязла в родовия канал, а отрицателно число означава, че главата на бебето е все още високо.

Всеки фактор получава оценка от 0 до 3, след което се сумират и се получава окончателния резултат на Бишоп. По-високият резултат на Bishop означава, че предизвикването на раждане вероятно ще бъде успешно.

Таблица на скала на Бишоп (Bishop score)

Оценка0123
Разширение на цервикалния канал в см01 – 23 – 4над 5
Скъсяване на маточната шийка в %0 – 3040 – 5060 – 70над 70
Посока на маточната шийкасакрализирана
(назад)
центрирана
(средна)
напред 
Консистенция на маточната шийкатвърдасреднамека 
Височина на главата в таза-3-2-1, 0+1, +2

Например, ако сте с 3 см разширение (2 точки), с предна цервикална позиция (2 точки), 50% скъсяване (1 точка), твърда шийка (0 точки) и фетална позиция нула (2 точки), резултатът на Бишоп е седем.

Какво означава резултатът на Бишоп?

  • осем или повече точки – означава, че раждането ще започне скоро. Ако е нужна индукция, то тя вероятно ще доведе до успешно вагинално раждане
  • шест до седем точки – индукцията може да бъде успешна или неуспешна
  • пет и по-малко точки – тялото не е подготвено за раждане и е малко вероятно то да започне естествено.

По-висок резултат означава, че раждането е по-близо и че индукцията вероятно ще бъде успешна. Добър Бишоп скор е осем или повече.

Някои жени с нисък резултат на Бишоп, обаче имат успешно вагинално раждане след индукция. Обратно, някои жени с висок резултат на Бишоп имат неуспешни индукции.

Как се измерва резултатът на Бишоп?

Резултатът на Бишоп се определя след дигитален преглед и отчитане на промените в шийката на матката и позицията на главата на бебето. Местоположението на главата на бебето може да се види на ултразвук или да се усети чрез поставяне на ръцете върху корема на бременната.

Кога се определя резултатът на Бишоп?

Обикновено резултатът на Бишоп не се изчислява преди 40 г.с. Това е така, защото индукция обикновено не се обмисля преди достигане на термина (41 или 42 седмица от бременността).

Оценка на Бишоп не се налага да се прави при някои състояния, например при наличие на плацента превия, тъй като раждането чрез секцио може да е по-безопасно. При преждевременно пукнат околоплоден мехур извършването на преглед на маточната шийка може да бъде рисково.

Прочетете за:
Нормално раждане