Начало / Детско здраве / Детски болести, за които всеки родител трябва да знае – част 1

Детски болести, за които всеки родител трябва да знае – част 1

юли 15, 2015

Докато ваксинациите в детска възраст са довели до изчезването на някои заболявания има редица други, които са често срещани в този период и е добре родителите да са наясно с тях. От често срещания круп, до не толкова разпространената болест на Кавазаки децата са по-склонни от възрастните да боледуват тъй като тяхната имунна система все още се развива. Ето и някои от по-разпространените заболявания в детска възраст, за които е добре да знаете:

  • Ушни инфекции

Въпреки, че този вид инфекции се срещат във всички възрасти те са особено характерни за децата на възраст между 6 месеца и 5 години. Това се дължи на факта, че Евстахиевата тръба на децата е по-къса и по нея по-лесно навлизат бактерии. Тази тръба свързва ухото с гърлото и лесно може да бъде запушена при настинка. Ако забележите, че детето ви е неспокойно и често си дърпа ухото най-вероятно е развило ушна инфекция.

  • Круп

Най-характерният белег на това заболяване е лаещата кашлица. Причината за заболяването е възпаление на горните дихателни пътища в резултат на вирусна инфекция. В някои случаи дишането на детето може силно да се затрудни и да е нужно болнично лечение. Въпреки това повечето деца се възстановяват бързо след около седмица домашно лечение.

  • Болест ръка-крак-уста

Това е вирусно заболяване, което е по-често срещано при деца на възраст под 5 години. Характеризира се с кашлица и поява на мехури пълни с бистра течност по дланите, стъпалата, задните части и устата на детето. Заболяването най-често се дължи на инфектиране с Коксакивирус тип А16. Този вирус се разпространява между децата най-често през летния сезон и ранна есен. Повечето случаи на това заболяване не са тежки и продължителността на заболяването е около 10 дни.

При конюнктивитът има възпаление на лигавицата покриваща клепачите. Той се характеризира със зачервяване, сърбеж, замъгляване на зрението и сълзене на очите. Най-често конюнктивитът се дължи на заразяване с вируси, които причиняват и честите настинки. Той лесно се разпространява в детските колективи и ако вашето дете е болно е препоръчително то да се лекува у дома, за да предпази другите деца от заразяване.

  • Еритема инфекциозум

Това заболяване е познато още и като пета болест. То се характеризира с поява на червеникав обрив по бузите на детето, който наподобява на зачервяване на кожата след плесница. Обривът може да се разпространи и към крайниците и гръдния кош. Еритема инфекциозум се развива след заразяване с човешкия парвовирус Б19, вирус, който може да причини симптоми, подобни на настинка няколко дни преди изявата на характерните признаци. След появата на обрива децата вече не са заразни. Повече от 20% от децата преболедуват от това заболяване до 5 годишна възраст. Обривът изчезва до 7-10 дни след първоначалната поява.

Прочетете за:
Детски болести, за които всеки родител трябва да знае – част 2