Начало / Детско здраве / Какво е хипоспадия?

Какво е хипоспадия?

авг. 12, 2014

Хипоспадията е вроден дефект на уретрата и пениса, който е налице още при раждането на момчето. Това става причина за проблеми с уринирането и ерекцията. При хипоспадията отворът на уретрата вместо на върха на пениса се намира на друго място, в повечето случаи по долната повърхност на пениса или близо до скротума.

Каква е причината за хипоспадия?

В повечето случаи точната причина за появата на хипоспадия не е ясна. Лечението на жените с хормони, като прогестерон например по време на бременността увеличава риска от развитие на това състояние. Някои хормонални нарушения в организма на развиващото се бебе от мъжки пол, като например невъзможност на феталните тестиси да реагират адекватно на действието на тестостерона също може да способства за развитие на хипоспадия.

Какви са симптомите при хипоспадия?

Обикновено при раждането на бебето дефекта не се открива. С нарастването на детето родителите могат да забележат, че има кривене на струята на урината и някои деца се налага да уринират седнали.

В по-напреднала възраст момчетата и младите мъже могат да забележат,че при ерекция пенисът им е леко изкривен в някоя посока. Това може да стане причина и за психологични проблеми. Някои от мъжете започват да се чувстват депресирани и да смятат, че са по-различни от останалите.

Как се поставя диагнозата?

Обикновено при оглед на пениса може да се открие с просто око дефектът и не са нужни допълнителни образни изследвания. Ако хипоспадията е в много тежка форма и отворът на уретрата се намира в областта на скротума, тогава може да се касае за рядко срещано интерсексуално състояние. В такъв случаи може да бъде препоръчително хромозомен анализ за търсене на генетични дефекти.

Какво е лечението?

Ако хипоспадията е лека и отворът на уретрата е съвсем близо до нормалния и няма кривене на пениса не се налага коригиращо лечение. В повечето случаи обаче е нужна хирургична интервенция. Препоръчва се операцията да се направи докато момчето е на 14-18 месечна възраст. При операцията се извършва репозиция на уретрата, като се цели да се възстанови нейния нормален ход и изходът й да бъде на върха на пениса. Обикновено оперативната интервенция не е съпроводена с усложнения, но ако тя бъде извършена в по-късна възраст е възможно да има някои затруднения при операцията и съответно усложнения след това.

Прочетете за:
Анатомия на пениса