Начало / Детско здраве / Какво разбираме под преждевременен пубертет?

Какво разбираме под преждевременен пубертет?

окт. 14, 2014

Преждевременния пубертет настъпва, когато организмът на детето започва да узрява по-ранно от нормалното. Пубертет, който се наблюдава при момчета по-рано от 9 годишна и преди 8 години при момичета се смята за преждевременен.

В пубертета се включват ускореното развитие на костите и мускулите, промени в пропорциите на организма и възможността на организма за репродукция. Причината за по-ранното настъпване на тези промени много често остава неясна.

За да се изясни какви биха могли да бъдат възможните причини за настъпването на преждевременен пубертет е полезно да се знае как точно настъпва пубертетът. Процесът включва следните стъпала:

Първоначално в мозъка се произвежда хормон наречен гонадотропин-рилийзинг хормон, който достигайки до хипофизата предизвиква образуването на два хормона – лутеинизиращ и фоликулостимулиращ. Именно тези два хормона достигат до яйчниците при момичетата и до тестисите при момчетата и в резултат на това се произвеждат мъжките (Тестостерон) и женските (Естроген и Прогестерон) полови хормони. В резултат на производството на тези полови хормони се развиват и съответните полови признаци.

В резултат на увредата на някое от тези стъпала в процеса на пубертета могат да настъпят и съответните промени и да възникне преждевременен пубертет. Причината за по-ранното развитие на организма може да бъде резултат от мозъчно увреждане или неправилен отговор на някоя от периферните структури, отговорни за производството на полови хормони.

Какви могат да бъдат признаците на преждевременен пубертет?

При момичетата най-характерните признаци са:

  • уголемяване на гърдите
  • поява на окосмяване в областта на гениталиите и подмишниците
  • бърз скок в растежа
  • поява на менструация
  • акне.

При момчетата по-характерните признаци на преждевременен пубертет са:

  • уголемяване на размерите на пениса и на тестисите
  • окосмяване в областта на гениталиите, подмишниците и по лицето
  • удебеляване и възмъжаване на гласа
  • скок в растежа
  • акне.

Как се диагностицира състоянието?

За да установи дали при вашето дете се касае за преждевременен пубертет лекарят първо ще го прегледа обстойно, за да установи до каква степен е развит полово неговият организъм. След това ще бъдат назначени кръвни изследвания за уточняване нивата на половите хормони в кръвта на детето.

Освен това лекарят трябва да установи за какъв точно вид преждевременен пубертет се касае. За тази цел е нужно извършването на тест с гонадотропин-рилийзинг хормон. При децата, при които увреждането е на ниво мозък, инжектирането на този хормон ще повиши нивата на половите хормони. Ако увреждането е в периферните органи инжектирането на гонадотропин-рилийзинг хормон няма да предизвика никакъв ефект.

Какво е лечението?

Основната цел на лечението е да се осъществи хармонично израстване на детето. При децата с централен преждевременен пубертет, при които няма някакво подлежащо заболяване може да бъде назначена терапия с аналози на гонадотропин-рилийзинг хормон. Медикаментът се инжектира веднъж месечно, докато детето достигне нормалната възраст за настъпване на пубертет.

Ако преждевременният пубертет на вашето дете се дължи на някакво подлежащо заболяване е нужно то да бъде овладяно, за да се спре прогресията на пубертета. Така например ако пубертетът се дължи на мозъчен тумор, ако той бъде отстранен ще бъде спряно и по-ранното полово развитие на детето.

Прочетете за:
Пубертет – какви промени настъпват