Начало / Детско здраве / Сексуално образование в училищата

Сексуално образование в училищата

юли 24, 2013

В последно време на образованието относно сексуални въпроси в училище се отдава голямо значение. Важно е още в училище децата да бъдат научени как да практикуват безопасен секс и да се предпазват от сексуално-предавани заболявания.

Децата прекарват много време в училищата и това е много добро място и за сексуално обучение. Много проучвания са установили, че ако това обучение бъде проведено правилно това значително намалява броя на възрастните в бъдеще, които практикуват секс без предпазни средства. Според Световната здравна организация децата трябва да подлежат на сексуално образование след 12 годишна възраст. Около 34% от хората инфектирани със СПИН са на възраст между 12 и 19 години. Както всеки друг вид обучение и това разбира се има своите положителни и отрицателни страни, които трябва да бъдат взети предвид преди да бъде въведено.

Положителни страни на сексуалното обучение

– Чрез сексуалното образование учениците могат да осъзнаят как сексуалните контакти могат да повлият на живота им и до какви усложнения може да се стигне.

– Учениците могат да зададат въпросите относно тяхното развитие, което през пубертета е особено интензивно, които се притесняват да зададат на техните родители.

– Случаите на сексуално насилие в наше време са особено чести и чрез този вид обучение и връзката, която се създава между преподавателя и учениците могат да бъдат открити такива случаи.

– Обучението относно секса в училище е за предпочитане пред това децата да четат най-различна и в много случаи противоречаща информация, която може да бъде открита в интернет.

– Полово-предаваните болести са особено чести в тинейджърската възраст и чрез сексуалното обучение може да бъде намален броя на тинейджърите с опасно сексуално поведение. Чрез сексуалното образование тинейджърите могат да осъзнаят отговорностите, които поемат чрез сексуалните контакти.

Отрицателни страни на сексуалното обучение

– В много случаи учителите, на които се поставя задачата да образоват децата относно секса не са експерти и могат да предоставят на учениците неправилна информация и да оставят погрешни представи за секса у тях.

– Децата често се срамуват да споделят какво ги интересува и тревожи относно секса поради притеснението да не станат обект на присмех от своите съученици.

– В много училища сексуалното образование се неглижира и не се взема насериозно и директорите не осъзнават колко важно е то за учениците и тяхното бъдещо развитие като възрастни, които трябва да бъдат отговорни за своите действия.