Начало / Детско здраве / Симптоми на хранително отравяне при децата

Симптоми на хранително отравяне при децата

май 13, 2013

Хранително отравяне настъпва, когато храна или вода, замърсени с вредни микроби и токсини бъдат консумирани. Храни, които се считат за високорискови за причиняване на хранително отравяне са млечните продукти, сурови рибни продукти, сурови яйца и недостатъчно добре опечени меса. Симптомите при хранителното отравяне могат да варират в някаква степен, но най-честите са повръщане, диария и болка в корема. Тежестта на симптомите също варира при различните пациенти.

Различните видове бактерии, които могат да се намират в замърсени храни и вода водят и до различни симптоми:

– Хранителното отравяне с контаминирана вода или сурово прясно мляко води до водниста диария, температура и главоболие. Причинителят най-често е бактерият Кампилобактер. Възможно е заразяване с Кампилобактер при контакт с храни, замърсени с фекалии на кучета и котки. В някои случаи, заразяването с този бактерий може да протече безсимптомно и затова откриването му може да бъде много трудно.

– Отравянето със сурови яйца, млечни продукти, пилешко и рибни продукти, заразени със Салмонела води до гадене, диария, повръщане и стомашни болки. Симптомите обикновено започват да се проявяват 48 часа след консумацията на заразени продукти и могат да са с продължителност около една седмица. Две трети от пациентите, заразени със Салмонела са на възраст под 20 години. При хора със силно намален имунитет, заразяването със Салмонела може да бъде животозастрашаващо.

– Бактерията Ешерихия коли се пренася най-често чрез заразена с кравешки фекалии вода. Този бактерий може да причини в някои случаи много тежка и кървава диария и трудно поносими коремни болки, без температура.

– Ботулизмът е за радост много рядко срещано вече хранително отравяне. Причинява се от бактерия Клостридиум Ботулинум, който може да бъде открит в почвата. Най-често заразяването става чрез консумация на неправилно консервирана храна, например домашни консерви, мед и други. Ботулизмът при децата настъпва, когато те консумират храна, заразена с бактерия, който впоследствие се размножава в техния чревен тракт. Ето затова не трябва да давате на вашето бебе до една годишна възраст домашни консерви или мед.

Повечето хора разпознават хранителното отравяне при децата си по характерните симптоми. Ако симптомите са леки в повечето случаи не се налага някакво сериозно лечение. Важно е да давате достатъчно вода на вашите деца и да не товарите стомаха им с тежки храни за известно време.

Ако забележите обаче, че вашето дете не се чувства добре и губи много течности е важно да потърсите медицинска помощ. Други случаи, в които трябва да се търси лекарска помощ при деца с хранително отравяне са:
– ако вашето дете е на възраст под 6 месеца;
– ако детето ви страда от някакво хронично заболяване;
– много висока температура;
– наличие на кръв в изпраженията или повръщаното;
– много силна коремна болка.