Начало / Диабет / Увреждане на очите при диабет

Увреждане на очите при диабет

апр. 15, 2019

увреждане на очите при диабет

С течение на времето диабетът може да причини увреждане на очите, което да доведе до влошаване на зрението или дори до слепота.

Как диабетът уврежда очите?

Диабетът засяга очите, когато кръвната захар е много висока.

При краткотрайно повишаване на кръвната захар може да настъпи временно замъгляване на зрението. Това се дължи на факта, че високата глюкоза може да причини подуване на тъканите на очите, което да затрудни фокусирането и в резултат зрението да се замъгли. Веднага след нормализиране на кръвната захар обаче замъгленото зрение изчезва.

Ако кръвната захар остане висока дълго време, тя може да увреди малките кръвоносни съдове в очите – настъпва диабетна микроангиопатия. Уврежда се ендотела на съдовете, намалява съдовия тонус, съдовете задебеляват, образуват се микротромби, които могат да запушат съдовете и да се наруши кръвоснабдяването. В резултат може да започне образуване на нови съдове.

Освен това поради повишената пропускливост на малките съдове е възможно появата на оток и кръвоизливи.

Основните очни заболявания, които могат да застрашат зрението на диабетиците са:

При диабетната ретинопатия настъпва увреждане на малките кръвоносни съдове (артериоли, капиляри и венули) на ретината. Заболяването се развива при пациенти с дългогодишен диабет – 10-15 години.

Диабетната ретинопатия протича в две форми:

  • непролиферативна диабетна ретинопатия

Характеризира се с оток на ретината, микроаневризми, кръвоизливи в ретината, твърди ексудати. Развива се по-често при захарен диабет тип 2. При засягане на макулата може да има понижаване на зрителната острота.

  • пролиферативна диабетна ретинопатия

Характеризира се с образуване на нови съдове (неоваскуларизация). Стимул за образуването на нови съдове е пониженото съдържание на кислород в тъканите поради влошеното кръвоснабдяване.

Тежки усложнения при диабетна ретинопатия, водещи до намаляване на зрението и слепота са: оток на макулата, тракционно отлепване на ретината, интравитреална хеморагия (кръвоизлив в стъкловидното тяло), неоваскуларна глаукома.

  • Диабетен макулен едем

Макулата е зона с кафеникаво-оранжев цвят, намираща се в централната част на ретината. Тя е отговорна за централното зрение.

Диабетът може да доведе до оток на макулата, което се нарича диабетен макулен едем. Обикновено се развива като усложнение на диабетната ретинопатия. Дължи се на повишената пропускливост на малките съдове около макулата. Различават се дифузен, фокален, кистоиден диабетен макулен едем.

Основни клинични прояви са: понижено централно зрение, разкривяване на образа, умален образ, намалена контрастна чувствителност.

  • Диабетна катаракта (перде)

Очните лещи са прозрачни структури, но с напредване на възрастта те помътняват – развива се перде (катаракта). Болните от диабет са по-склонни към развитие на катаракта. Освен това при тях заболяването се появява в по-ранна възраст. Счита се, че високите нива на глюкоза предизвикват натрупване на депозити в лещите на очите.

  • Неоваскуларна глаукома

Болните от диабет имат 40 % по-голяма вероятност да страдат и от глаукома. Рискът нараства с увеличаване на продължителността на диабета и възрастта на пациента.

Неоваскуларната глаукома се развива в резултат от блокиране на камерния ъгъл от новообразувани съдове. Може да възникне при диабетна ретинопатия, при тромбоза на централната вена на ретината. Среща се все по-често и нерядко завършва със слепота, тъй като лечението е трудно.

Как да се предпазим от увреждане на очите при диабет?

Може да предприемете стъпки за предотвратяване на очни усложнения, като се погрижите за диабета си.

Най-добрият начин да поддържате очите си здрави е като:

  • поддържате нормални стойности на кръвната захар, кръвното налягане и холестерола
  • спрете тютюнопушенето
  • провеждате редовни очни профилактични прегледи.

Прочетете за:
Висока кръвна захар (хипергликемия)
Катаракта (перде на окото) – видове
Видове глаукома