Начало / Диабет / Как да предотвратите развитието на диабетно стъпало

Как да предотвратите развитието на диабетно стъпало

дек. 31, 2012

Диабетиците са склонни към развитие на проблеми с крайниците, тъй като при тях често възниква състояние известно като периферна невропатия. Тя е причина за загуба на сетивността на краката. Освен това при тях с времето се развиват проблеми и с кръвообращението. В резултат на това може да се стигне до увреждания на крайниците без пациентите да забележат тяхното наличие и до инфекции на тази основа. Диабетиците по-трудно се справят с инфекциите и им трябва повече време да преодолеят тези състояния. В краен случай при неовладяване на процеса може да се стигне до ампутация на крака.

Какво може да направите, за да предотвратите развитието на диабетно стъпало?

– Поддържайте краката си чисти и ги мийте всекидневно с топла вода и мек сапун. Проверявайте предварително температурата на водата, за да не е прекалено гореща. След това подсушавайте добре краката си особено между пръстите. Ако кожата ви е суха я хидратирайте с подходящи лосиони, но избягвайте да слагате от тях в областта между пръстите.

– Проверявайте всекидневно краката си за порязвания, мазоли или зачервяване на кожата. Тази проверка е особено важна при хора, при които вече е настъпила увреда на инервацията и кръвоснабдяването на крайниците. Ако не виждате добре помолете някой да ви помогне. Ако забележите мазол се опитайте да изтъркате мъртвата кожа с пемза.

– Изрязвайте ноктите си редовно и внимателно.

– Носете чорапи, които са от естествени материи и не са много стегнати.

– Избирайте удобни обувки. Когато са нови ги разтъпквайте 1-2 седмици по един час вкъщи преди да започнете да ги носите за по-дълго време. Обувките трябва да са точния за вас размер, да са по широки и да не ви стягат. Добре е да имат дебела подметка и подходяща извивка за крака. За вас не са препоръчителни обувките на висок ток или сандалите, защото водят до напрежение в крайниците и могат да увредят допълнително вашето състояние.

– Избягвайте да ходите боси, защото така увеличавате риска да ударите краката си.

– Спрете цигарите и алкохола. Употребата на алкохол в по-големи количества допълнително уврежда нервите и влошава невропатията, която е налице при диабетиците в напреднал стадий. Цигарите и съставките, които се съдържат в тях водят до стеснение на кръвоносните съдове и нарушаване на кръвообращението.