Начало / Хранене и диета / Как може да разберете, че консумирате прекалено много сол?

Как може да разберете, че консумирате прекалено много сол?

авг. 30, 2019

консумирате прекалено много сол

Може да си мислите, че не слагате прекалено много сол в храната си и няма от какво да се притеснявате, но ако се вгледате в съдържанието на голяма част от храните на пазара ще осъзнаете колко скрито количество сол се съдържа в тях.

Ето някои от признаците, които могат да ви насочат, че може би консумирате прекалено много сол:

Честа жажда

Натрият, който се съдържа в солта е изключително важен за водния баланс в нашият организъм. Когато обаче количеството му в организма се увеличава това води до задържане на вода в клетките, в резултат на което се чувствате и жадни. Това е реакция на организма ви, за да възстанови баланса на минералите. Затова и ако усетите, че се чувствате по-жадни от обикновено се замислете какво сте похапвали наскоро и дали не е това причината.

Покачване на кръвното налягане

Най-вероятно знаете, че повишеното кръвно налягане увеличава риска от инсулт, инфаркт  и бъбречни заболявания. Една от причините за покачване на кръвното налягане е консумацията на прекалено много сол. Както споменахме по-рано натрият, който се съдържа в нея играе ключова роля в баланса на течности. При наличие на повече от нужното сол се увеличава и количеството на течности в тялото и в резултат на това се покачва и кръвното налягане.

Поява на отоци

Ако забележите, че обувките ви изведнъж са ви отеснели или имате подути очи рано сутрин, това може да се дължи и на излишното количество сол в организма ви. Това е сигнал, че трябва да обърнете внимание с какво се храните и да откриете скритите източници на сол в диетата си.

Уринарни изменения

Обикновено натрупването на сол в тялото може да доведе до два вида изменения в уринирането:

– консумацията на прекалено много сол кара бъбреците ви да работят усилено, за да я изхвърлят. В резултат на това може да започнете да уринирате по-често от обикновено, а урината да придобие по-блед цвят.

– наличието на повече от обикновено сол в организма може да се дължи и на дехидратация. Когато тялото ви губи повече течности се редуцира загубата им чрез урина, а тя от своя страна става по-тъмна на цвят.

Болки в ставите

Когато консумирате повече от нужното готварска сол бъбреците ви не успяват напълно да отстранят ненужното количество и това води да загуба на важен за нашето тяло минерал – калций. Хроничният дефицит на калций в организма може да доведе до влошаване на здравината на костите, болки в ставите и дори до остеопороза.

Болки в мускулите

Балансът между натрий и калий в тялото е от изключителна важност, защото те играят ключова роля в съкращението на мускулите. Ако натрият в тялото се увеличи и респективно намалее количеството калий може да започнете да изпитвате мускулни крампи.