Меню

Може да си мислите, че не слагате прекалено много сол в храната си и няма от какво да се притеснявате, но ако се вгледате в съдържанието на голяма част от храните на пазара ще осъзнаете колко скрито количество сол се съдържа в тях.

Ето някои от признаците, които могат да ви насочат, че може би приемате прекалено много сол.

Честа жажда

Натрият, който се съдържа в солта е изключително важен за водния баланс в нашият организъм. Когато обаче количеството му в организма се увеличава това води до задържане на вода в клетките, в резултат на което се чувствате и жадни. Това е реакция на организма ви, за да възстанови баланса на минералите. Затова и ако усетите, че се чувствате по-жадни от обикновено се замислете какво сте похапвали наскоро и дали не е това причината.

Покачване на кръвното налягане

Най-вероятно знаете, че повишеното кръвно налягане увеличава риска от инсулт, инфаркт  и бъбречни заболявания. Една от причините за покачване на кръвното налягане е консумацията на прекалено много сол. Както споменахме по-рано натрият, който се съдържа в нея играе ключова роля в баланса на течности. При наличие на повече от нужното сол се увеличава и количеството на течности в тялото и в резултат на това се покачва и кръвното налягане.

Поява на отоци

Ако забележите, че обувките ви изведнъж са ви отеснели или имате подути очи рано сутрин, това може да се дължи и на излишното количество сол в организма ви. Това е сигнал, че трябва да обърнете внимание с какво се храните и да откриете скритите източници на сол в диетата си.

Уринарни изменения

Обикновено натрупването на сол в тялото може да доведе до два вида изменения в уринирането:

– консумацията на прекалено много сол кара бъбреците ви да работят усилено, за да я изхвърлят. В резултат на това може да започнете да уринирате по-често от обикновено, а урината да придобие по-блед цвят.

– наличието на повече от обикновено сол в организма може да се дължи и на дехидратация. Когато тялото ви губи повече течности се редуцира загубата им чрез урина, а тя от своя страна става по-тъмна на цвят.

Болки в ставите

Когато консумирате повече от нужното готварска сол бъбреците ви не успяват напълно да отстранят ненужното количество и това води да загуба на важен за нашето тяло минерал – калций. Хроничният дефицит на калций в организма може да доведе до влошаване на здравината на костите, болки в ставите и дори до остеопороза.

Болки в мускулите

Балансът между натрий и калий в тялото е от изключителна важност, защото те играят ключова роля в съкращението на мускулите. Ако натрият в тялото се увеличи и респективно намалее количеството калий може да започнете да изпитвате мускулни крампи.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!