Начало / Хранене и диета / Диета при фибромиалгия

Диета при фибромиалгия

ное. 24, 2022

диета при фибромиалгия

Фибромиалгията се характеризира с хронична болка, умора, нарушения на съня, депресия, тревожност, стомашно-чревни и когнитивни разстройства. Засяга по-често жени на възраст между 20 и 50 години.

Фибромиалгията може да бъде трудна за лечение, но има доказателства, че някои диетични промени могат да бъдат от полза за пациентите.

Диетичният план не трябва да включва храни, които причиняват възпаление, влошават симптомите или са в конфликт с хранителните алергии, които са често срещани при пациенти с фибромиалгия.

Хранителните стратегии обикновено са насочени към коригиране на хранителни дефицити или към намеса в различните патофизиологични пътища, за които се предполага, че участват в появата на фибромиалгия.

Няма диета за фибромиалгия, която да е универсална за всеки пациент с това заболяване. Има обаче определени храни и хранителни вещества, за които се знае, че помагат или влошават състоянието на болните.

Храни, които могат да облекчат симптомите на фибромиалгия:

 • плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са пълни с антиоксидантни и противовъзпалителни компоненти, които могат да облекчат болката при фибромиалгия.

 • омега-3 мастни киселини

Храните, богати на омега-3 мастни киселини могат да намалят възпалението и да облекчат болката. Сьомга, сардини, риба тон и риба меч са добри източници на омега-3. Тъмнозелените зеленчуци като спанак, зеле и броколи също са добри варианти.

 • зехтин

Ползите за здравето от прием на зехтин се дължат главно на неговата антиоксидантна активност, която е свързана със способността му да защитава ДНК, протеини и липиди от увреждане, причинено от излагане на реактивни кислородни видове, които от своя страна са повишени при пациенти с фибромиалгия.

 • витамин Д

Дефицитът на витамин Д може да причини мускулна слабост и болки в костите, което може да влоши симптомите на фибромиалгия. Витамин Д може да се намери в мазна риба, яйца и обогатени продукти като зърнени храни, мляко.

 • минерали – магнезий, желязо

Дефицитът на минерали може да има роля в развитието на фибромиалгия. Недостиг на магнезий се открива често при пациентите с фибромиалгия. При дефицит на магнезий се наблюдава леко възпаление, мускулна слабост и изтръпвания, които са характерни симптоми на фибромиалгия.

Храни, които могат да влошат симптомите на фибромиалгия

 • млечни продукти

Много от хората, страдащи от фибромиалгия имат поне една хранителна алергия. Възможно е реакция на свръхчувствителност към храна да предизвика симптоми на фибромиалгия, тъй като тялото освобождава провъзпалителни съединения, наречени цитокини в кръвния ток. Цитокините не само помагат за предизвикване на хранителни алергии, но са свързани с появата на симптоми на фибромиалгия, най-вече хипералгезия (повишена чувствителност към болка).

Най-често болните от фибромиалгия имат непоносимост към лактоза, така че млечните продукти могат да влошат болката.

 • FODMAP – ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли

FODMAP са въглехидрати, които се ферментират от чревни бактерии в храносмилателния тракт. Тъй като 70% от пациентите с фибромиалгия страдат от синдром на раздразненото дебело черво се предполага, че диетата с ниско съдържание на FODMAP може да бъде полезна за тях.

Храни с високо съдържание на FODMAP са: млечни продукти, ечемик, ръж, зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, карфиол, грах, леща, плодове като ябълки, праскови, круши.

 • глутен

Хората с фибромиалгия често имат стомашно-чревни симптоми, които са подобни на тези при глутенова непоносимост. Това предполага, че те могат да страдат и от непоносимост към глутена. Безглутеновата диета може да бъде полезна при тези пациенти.

 • храни, които съдържат добавен глутамат или изкуствен подсладител аспартам

Глутаматът е невротрансмитер, който се среща естествено в тялото и в някои храни, но също така се добавя към храни като подобрител на вкуса. Най-често срещаната форма на диетичен глутамат е мононатриевият глутамат, който трябва да бъде посочен на етикета, когато е включен в храните.

 • захар

Диетата с високо съдържание на захар може да стимулира възпалението и да засили болката. Освен това ограничаването на захарта помага за контролиране на теглото. Наднорменото тегло поставя допълнителен стрес върху тялото, допринасяйки за умора. Захарта е добре позната съставка в бонбони и безалкохолни напитки, но също така и в храни, считани за здравословни, като киселото мляко.

 • преработени храни

Захарта и нездравословните мазнини, които увеличават възпалението, са голяма част от много преработени храни. Овкусителите и консервантите, които обикновено се използват в преработените храни, също могат да предизвикат чувствителност към храни.