Начало / Хранене и диета / Диета при висока пикочна киселина

Диета при висока пикочна киселина

сеп. 25, 2023

диета при висока пикочна киселина

Спазването на диета при висока пикочна киселина може да се използва като допълнение за оптимизиране на лечението на хиперурикемията.

Висока пикочна киселина в серума (хиперурикемия) може да настъпи в резултат на:

 • повишен прием на пурини с храната
 • нарушен ендогенен метаболизъм на пурини
 • намалена екскреция на пикочна киселина с урината
 • намалена чревна екскреция на пикочна киселина.

Пурините са вещества, които присъстват във всички живи същества. Има два вида пурини: ендогенни и екзогенни. Екзогенните пурини се абсорбират от тялото чрез храните, които консумирате, докато ендогенните пурини се произвеждат в самото тяло. При разграждане на пурините в организма се получава пикочна киселина. Ако ядете много пурини, тялото ще произвежда много пикочна киселина.

Каква роля има спазването на диета при висока пикочна киселина?

Редица проучвания показват, че диетата оказва сравнително малко въздействие върху серумното ниво на пикочна киселина. Намаленото отделяне на пикочна киселина с урината е основната причина за хиперурикемия при подагра и по-голямата част от производството на урати е свързано с метаболизма на ендогенни пурини, а не от екзогенни хранителни източници.

От друга страна, обаче затлъстяването е причина за висок процент от случаите на хиперурикемия. Намаляването на калорийния прием и загубата на телесно тегло води до понижаване на пикочната киселина, както и до намаляване на честотата на пристъпите на подагра.

Диета с ниско съдържание на пурини

При пациенти с висока пикочна киселина се препоръчва спазването на диета с ниско съдържание на пурини. Тази диета се състои в избягване на храни, богати на пурини, като по този начин се намалява крайният продукт на пуриновия метаболизъм при хората – пикочна киселина.

Богатите на пурини храни, които трябва да се избягват са:

 • някои видове риба и морски дарове

Някои видове риба като риба тон, пъстърва, херинга, сардини и аншоа са с по-високо съдържание на пурини. Това се отнася и за морските дарове – миди, скариди, стриди, раци и омари. Тези храни трябва да бъдат ограничени.

 • червено месо и месо от органи

Червените меса са с по-високо съдържание на пурини от бялото месо. По-високата консумация на червено месо (говеждо, свинско, агнешко) и месо от органи (черен дроб, език, бъбреци) увеличава риска от хиперурикемия.

 • храни и напитки, които съдържат фруктоза

За да поддържате нивата на пикочната киселина по-ниски, трябва да ограничите или да избягвате консумацията на храни и напитки, съдържащи фруктоза, особено тези, които съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Такива са например: плодови сокове, газирани напитки, торти, бисквитки, бонбони, сладолед, зърнени закуски.

 • алкохол

Консумацията на алкохол е рисков фактор за развитие на хиперурикемия. Алкохолните напитки, особено бирата съдържат пурини. Освен това те намаляват елиминирането на пикочната киселина с урината, стимулират метаболизма на нуклеотидите.

Всички видове алкохол, включително бира, твърд алкохол и вино може да предизвикат пристъп на подагра. Според някои проучвания бирата се свързва с най-висок риск, а виното с най-нисък риск.

Храни, които могат да намалят нивата на пикочна киселина в кръвта

Ето няко храни и напитки, които имат хипоурикемичен ефект:

 • кафе

Кафето забавя разграждането на пурините до пикочна киселина и ускорява отделянето й с урината. Рискът от подагра е с 22% по-нисък при прием на кафе от 1 до 3 чаши на ден и 57% по-нисък при прием на повече от 4 чаши на ден в сравнение с индивиди, които не пият кафе.

 • череши

Черешите съдържат високи нива на антоцианини – флавоноиди с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които имат роля в намаляването на острия възпалителен отговор към кристалите на мононатриев урат и потенциално могат да имат урикозуричен ефект.

 • обезмаслено мляко

По-високата консумация на обезмаслено мляко е свързана с по-ниска серумна концентрация на пикочна киселина и с по-нисък риск от подагра. Това се дължи на урикозуричния ефект на обезмасленото мляко – повишава отделянето на пикочна киселина с урината. Освен това някои съставки на млякото инхибират интерлевкин 1β и така намаляват възпалителния отговор на тялото към кристалите на мононатриев урат в тъканите.

 • витамин С

Високият прием на витамин С води до понижаване на серумното ниво на пикочна киселина. Вероятно това се дължи на неговия предполагаем урикозуричен ефект. Необходими са обаче още изследвания, за да се разбере точно как витамин С влияе върху нивото на пикочната киселина.

 • вода

Хората, които пият пет до осем чаши вода на ден, са по-малко склонни да имат хиперурикемия.

Ето някои храни, които като цяло са безопасни за хора с висока пикочна киселина:

 • всички плодове
 • всички зеленчуци
 • бобови растения
 • ядки и семена
 • пълнозърнести храни – пълнозърнеста пшеница, овес, кафяв ориз и ечемик
 • яйца
 • билки и подправки
 • масла на растителна основа – зехтин, ленено масло.

DASH диетата и средиземноморската диета също могат да помогнат за контрола на пикочната киселина. Тези диети включват избор на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни вместо храни с високо съдържание на наситени мазнини и рафинирани въглехидрати.

DASH (диетични подходи за спиране на хипертонията) диета

Диетата DASH е предназначена да помогне на хората да намалят кръвното си налягане. Това е диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки, нискомаслени млечни продукти, постно месо, риба, птици, предимно пълнозърнести храни и „полезни за сърцето“ мазнини. Ограничен е приемът на червени меса, сладкиши, сладки напитки, наситени мазнини.

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета се свързва с множество ползи за здравето, включително подобряване на  сърдечно-съдовото здраве. Тази диета набляга на приема на растителни протеини, пълнозърнести храни, риба, употребата на мононенаситени мазнини (напр. зехтин), умерена консумация на вино и нисък прием на червено месо.

В средиземноморската диета рибата и морските дарове обикновено заемат централно място. Тези храни обаче могат да повишат серумното ниво на пикочната киселина.

Прочетете за:
Тофи при подагра
Дафинов лист при висока пикочна киселина
Бързо сваляне на висока пикочна киселина
Причини за висока пикочна киселина