Начало / Хранене и диета / Топ 10 на антиоксидантите и храните, в които те се съдържат

Топ 10 на антиоксидантите и храните, в които те се съдържат

апр. 9, 2013

Всички сме чували за антиоксидантите и техните полезни свойства. Антиоксидантите намаляват риска от сърдечно-съдови инциденти, забавят стареенето и могат да ви предпазят от появата на някои ракови заболявания. Много от тези съставки могат да се открият в храните, които консумираме ежедневно. Ето и десетте най-известни и най-полезни антиоксиданти:

1. Витамин Е
Този витамин е мастно разтворим. Съхранява се в мастната тъкан. Полезен е при слънчево изгаряне и забавя стареенето. Спомага за поддържането на нормалното кръвоснабдяване и кръвосъсирването. Храните, в които се съдържат големи количества витамин Е са: пълнозърнестите продукти, яйчен жълтък, авокадо, фъстъчено масло.

2. Витамин С
Витамин С е един от антиоксидантите, които помагат на организма в борбата с инфекциите и токсините. Той се отделя с урината и затова неговите количества трябва непрекъснато да се допълват. Той е нужен за възстановяването и обновяването на клетките. Източници на витамин С са: портокали, киви, ягоди, манго, спанак, броколи.

3. Бета-каротен
Каротенът е пигмент, който може да се открие в растенията и е отговорен за оранжевата им оцветка. Бета-каротенът се преобразува в ретинол, който е изключително важен за доброто зрение. Храни, богати на бета-каротен са морковите, домати, кайсии, манго, тиква, спанак, марули.

4. Селений
Селеният е минерал, който стимулира имунната система и предпазва организма от ракови новообразувания и артрит. Намалява загубата на кожна еластичност и увеличава фертилността. Селеният може да се открие в морските продукти, карантия, пълнозърнести продукти.

5. Лутеин
Лутеинът спомага за доброто зрение и добрия вид на кожата. Храни, в които се съдържа лутеин са: тъмни зелени плодове, спанак, зеле, царевица, грах, броколи

6. Ликопен
Ликопенът спада към групата на каротените и е пигмент, който е отговорен за червената оцветка на някои плодове и зеленчуци. Скорошни проучвания установиха, че той е нужен за доброто здраве на костите и увеличава плодовитостта. Намалява риска от рак на костите и рак на простата. Ликопенът може да бъде открит в големи количества в доматите, розов грейпфрут и диня.

7. Антоцианин
Антоцианините се смятат за естествени противовъзпалителни и спомагат за поддържането на кръвната захар в норма. Те подпомагат правилната функция на нервната система, малките и големи кръвоносни съдове. Може да си набавите тези антиоксиданти от гроздето и патладжаните.

8. Коензим Q-10
Този коензим се произвежда от всички клетки в нашето тяло и се съхранява в бъбреците, черния дроб и сърцето. Той е нужен за метаболизма на мазнините и продукцията на енергия. Той може да се открие в малки количества в морските продукти.

9. Алфа липоева киселина
Тя се счита за универсалният антиоксидант. Алфа липоевата киселина се бори със свободните радикали, забавя стареенето, предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания, намалява усложненията в резултат на диабет. Хранителни източници на алфа липоевата киселина са: червено месо, черен дроб.

10. Флавоноиди
Флавоноидите са над 400 вида и се съдържат основно в растенията. Много сходни са с каротените. Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт. Флавоноидите могат да се открият в зеления чай, червено вино, лук, ябълки.