Начало / Красота и здраве / Ангуларен хейлит – цепнатини в устните ъгли

Ангуларен хейлит – цепнатини в устните ъгли

май 21, 2020

ангуларен хейлит

Ангуларният хейлит (cheilitis angularis, angulus infectiosus oris) е сравнително често срещано възпалително заболяване на устните ъгли. Причинява появата на болезнени цепнатини в ъглите на устата.

Ангуларният хейлит може да продължи няколко дни или да бъде хроничен проблем. Засяга хора от всички възрасти, като често се наблюдава при деца и при хора в напреднала възраст.

Какви са причините за ангуларен хейлит?

Ангуларният хейлит често започва, когато в ъглите на устните се събира слюнка за продължително време. Последва раздразнение и напукване на кожата. Създават се благоприятни условия за проникване на инфекция. Най-често се касае за гъбина инфекция, причинена от Candida albicans или за бактериална инфекция, причинена от стрептококи, по-рядко стафилококи.

Рискови фактори за ангуларен хейлит са:

  • генетични – синдром на Даун – има повишено слюноотделяне поради уголемен език (макроглосия)
  • механични фактори – прогнатия (издаване напред на горната челюст), неудобни протези
  • метаболитни и общи заболявания – захарен диабет, недоимъчно хранене, авитаминоза – дефицит на вит В2, В6, железен дефицит, пернициозна анемия, синдром на Плъмър-Винсън, болест на Крон, улцерозен колит, синдром на Сьогрен, атопичен дерматит.
  • понижен имунитет – след химиотерапия, при СПИН.

Какви са симптомите при ангуларен хейлит?

Ангуларният хейлит по-често е двустранен, но може да бъде и едностранен.

В ъглите на устните, на границата между кожа и лигавица се появяват малки зачервени поленца, в чийто център се образуват фисури. Те могат да бъдат покрити с крусти – жълтеникави при бактериален причинител, белезникави при кандидозна инфекция. Постепенно цепнатините се задълбочават и ерозират. Може да има кървене. Измененията са болезнени и затрудняват храненето, особено при деца.

Други симптоми, които могат да се наблюдават са: лош вкус в устата, чувство за парене по устните.

Как се диагностицира ангуларен хейлит?

За поставянето на диагнозата ангуларен хейлит допринасят следните изследвания:

  • данни от анамнезата – пациентът може да съобщи, например за наличие на захарен диабет, за дентални проблеми, за орална кандидоза
  • физикален преглед – при огледа лекаря установява наличие на зачервяване, цепнатини в устните ъгли
  • лабораторни изследвания – кръвна картина, желязо в кръвта
  • културелно микробиологично изследване – може да се докаже Candida albicans, Staphylococcus aureus.

Ангуларният хейлит трябва да се разграничи от други състояния, които могат да причинят подобни лезии, например: лабиален херпес, ерозивен плосък лишей, ерозивни папули при вторичен сифилис и др.

Какво е лечението?

При установяване на основното заболяване е необходимо преди всичко неговото лечение. Допълнително се прилагат локални антисептични средства – багрилни разтвори, антибиотични или антимикотични кремове, пудри.

В много случаи не е необходимо лечение, тъй като ангуларният хейлит отзвучава от само себе си.