Начало / Красота и здраве / Какво трябва да знаем за бенките?

Какво трябва да знаем за бенките?

ное. 15, 2013

Гените, които наследяваме от нашите родители и силата на слънцето, на което сме изложени определят количеството на бенките, които се развиват по човешкото тяло. Частите от тялото, които по-често се излагат на слънце са и с повече бенки. Въпреки това бенки могат да се появят и в слънцезащитените части на тялото като гениталиите, ходилата и дланите.

Бенките обикновено са кафеникави или черни на цвят. Могат да са единични или групирани. Повечето бенки могат да се появят още в детска възраст и обикновено те се развиват през първите 30 години от живота на човек. Нормално човек има по тялото си между 10 и 40 бенки.

С напредването на годините бенките променят своя външен вид, могат да нараснат или да променят цвета си. В някои случаи от бенката може да излизат единични или няколко косъма.

Какви видове бенки има?

Има два основни вида бенки: конгенитални и диспластични. Конгениталните (вродените) бенки се срещат при всеки един на сто души. Те се развиват още преди раждането на детето. Тези бенки по-често могат да станат причина за развитие на меланом. Диспластичните бенки са тези, които са по-големи от обикновено и имат неправилна форма. Те често имат по-тъмен център и по-светли краища.

Как може да разпознаете дали в дадена бенка не е започнал раков процес?

Повечето бенки не са опасни. Единствените, които са опасни са тези, които изглеждат различни от останалите или тези, които се появяват след 30 годишна възраст. Ако забележите промяна в размерите, цвета е препоръчително да се консултирате с дерматолог, който да оцени вашето състояние.

Преглеждайте тялото си редовно, особено частите на тялото, които по-често са изложени на слънчева светлина като ръцете, гърдите, шията, лицето и ушите. По-важните промени в бенките, които трябва да търсите са:

  • асиметрия – това означава едната половина на бенката да не съответства на другата;
  • граници – назъбване или замъгляване на границите на бенката;
  • цвят – цветът на бенката не е равномерен и има изсветляване в нейните краища;
  • диаметър – размерите на бенката са по-големи от гумичката на молив;
  • еволюция – с времето бенката променя размера си, цвета си или формата си.

Как могат да бъдат премахнати бенките?

В повечето случаи се прилага хирургическо изрязване на бенката. При бенките не могат да се използват избелващи кремове, замразяване  или други химически процедури. Повечето бенки няма нужда да бъдат премахвани, но ако вашият лекуващ лекар смята, че дадената бенка е съмнителна и в нея може да се развие раков процес е препоръчително тя да бъде премахната. Бенката се изрязва със скалпел, заедно с прилежащата кожа, след което полученият дефект се възстановява с няколко шева.

Прочетете за:
Доброкачествени тумори на кожата