Начало / Мъжко здраве / Инконтиненция при мъжа

Инконтиненция при мъжа

ное. 25, 2015

инконтиненция

Под уринарна инконтиненция се разбира внезапното изпускане на урина. Това не е заболяване, а признак, че нещо в уринарния тракт не е наред. При мъжете уринарната инконтиненция е доста по-рядко срещана в сравнение с жените. Най- често при мъжете този проблем се дължи на някакво друго заболяване, което уврежда нервите, които инервират пикочния мехур. В по-редки случаи инконтиненцията се появява при проблеми с простатата, която също има отношение към отделянето на урина.

Има няколко различни вида инконтиненция. Всеки от тях може да се дължи на различни причини. Видовете инконтиненция и причините за тях могат да бъдат структурирани по следния начин:

Императивна (urge) инконтиненция

При този вид пациентите изпитват непреодолим и силен позив за уриниране. Обикновено при този вид инконтиненция пациентите дори нямат време да отидат до тоалетната и се изпускат. Най-често императивната инконтиненция се дължи на увреждане на нерви, които контролират дейността на пикочния тракт, в резултат на което пикочния тракт се съкращава неволево и се отварят сфинктерите на уретрата, които имат функцията да я държат затворена. При мъжете императивна инконтиненция се наблюдава най-често в следните случаи:

  • заболявания на нервната система – при болест на Паркинсон, множествена склероза и болест на Алцхаймер
  • инсулт – при инсулт като резултат от заболяването пациентите могат да загубят способността да контролират пикочния си мехур
  • диабет – с увеличаване на давността на заболяването се увреждат различни нерви, включително и тези, отговорни за дейността на пикочния тракт
  • травма в областта на гръбначния стълб – при травми в тази област може да се наруши предаването на сигнали към нервите на пикочните пътища.

Стрес инконтиненция

Този вид инконтиненция е по-често срещана при женския пол. При мъжете тя най-често е резултат от операция за премахване на простатата. Тази жлеза подпомага сфинктерите в областта на пикочния мехур и не позволява неволното изтичане на урина. При премахването на простатата при увеличаване на налягането в областта на пикочния мехур при упражнения, секс или вдигане на тежести например може да се наблюдава неволево изтичане на урина. Учените са установили, че стрес инконтиненция се наблюдава при всеки един на осем мъже след операция за премахване на простатата.

Преливна инконтиненция

Преливната инконтиненция настъпва, когато по пода на уретрата се появи някакво препятствие. В резултат на това пикочния мехур се препълва и има непрекъснато отделяне на урина на малки капки най-често. При мъжете най-често преливната инконтиненция се дължи на уголемена простата. Простатата може да се уголеми с напредването на възрастта, при рак на простатата или простатит.

Тотална инконтиненция

При тоталната инконтиненция има непрекъснато отделяне на урина. Тя е много рядко срещана и се дължи на перманентно увреждане на сфинктерните мускули в областта на пикочния мехур.

Прочетете за:
Изпускане на урина (уринарна инконтиненция)