Начало / Мъжко здраве / Признаци на депресия при мъжете

Признаци на депресия при мъжете

май 27, 2015

Милиони души по света страдат от депресия. Клиничната депресия при мъжете и жените може да причини чувство на тъга, загуба на интереси към дейности, които преди са доставяли удоволствие на пациента. Но понякога това състояние може да се прояви по различен начин при различните хора.

Мъжете, страдащи от депресия са по-склонни да се чувстват уморени, раздразнителни и да изгубят интерес към работата, която извършват ежедневно. Те по-често страдат от проблеми със съня. И въпреки, че жените, болни от депресия по-често прибягват към опит за самоубийство, при мъжете случаите на смърт след опит за самоубийство при депресия са повече на брой. По-честите оплаквания на мъжете с депресия са:

  • Умора

В организма на хората, страдащи от депресия протичат редица физически и емоционални промени. Те често се оплакват от умора, дори от ежедневни дейности и съобщават, че изпитват забавяне на менталните процеси и говора си.

  • Проблеми със съня

Трудностите със съня могат да варират в двете крайности и мъжете да се оплакват или от безсъние или прекалена сънливост. Това са два характерни за депресията симптома.

  • Болки в стомаха или гърба

Някои здравословни проблеми като запек, диария или болки в гърба са много характерни за пациентите с депресия. Много често обаче мъжете не свързват тези оплаквания с факта, че те страдат от депресия. Депресията е заболяване, което може да затрудни дейността на някои органи в нашето тяло и да доведе до разнообразни оплаквания.

  • Раздразнителност

Вместо да са унили голяма част от мъжете, страдащи от депресия често са раздразнителни и в редки случаи дори могат да са агресивни. Раздразнителността най-често се дължи на факта, че мъжете имат негативни мисли, които ги изнервят допълнително.

  • Трудности при концентрация

Забавянето на мисленето при мъжете с депресия може да затрудни тяхната възможност да обработват нова информация и тяхната концентрация по време на работа да бъде компроментирана. Често мислите на мъжете са насочени към негативни преживявания и това допълнително затруднява концентрацията им.

  • Тревожност

Учените са доказали, че има силна връзка между тревожните разстройства и депресията. Мъжете по-често от жените се оплакват от тревожност и при тях този вид разтройства са два пъти по-често срещани. Мъжете често се тревожат дали ще успеят да осигурят на семейството си нужните средства.

  • Злоупотреба със субстанции

Често депресията се съпровожда от злоупотреба с различни субстанции. Проучвания са доказали, че алкохолиците страдат два пъти по-често от депресия, в сравнение с хората, които не злоупотребяват с алкохол. Мъжете по-често от жените прибягват към алкохола и други субстанции, за да се справят с тежките ситуации и да замаскират емоциите си.

  • Сексуални проблеми

Депресията е много честа причина за загуба на интерес към сексуална близост и еректилна дисфункция при мъжете. Затрудненията в леглото често са предизвикани от депресия при мъжете и нежеланието им да поговорят със специалист води до влошаване на тяхното състояние.

  • Мисли за самоубийство

Жените, страдащи от депресия два пъти по-често прибягват до опит за самоубийство, но при мъжете смъртните случаи след такива опити са четири пъти повече. Това е така, защото мъжете избират да прекратят живота си с по-опасни методи. Често специалистите не могат да забележат навреме признаците на предстоящо самоубийство, особено при мъжете в по-напреднала възраст.

Прочетете за:
Депресивен синдром – симптоми на депресия