Начало / Отслабване / Как влияят щитовидните хормони на теглото?

Как влияят щитовидните хормони на теглото?

дек. 4, 2019

щитовидни хормони и теглото

Щитовидните хормони са необходими за функционирането на почти всички тъкани, като повлияват преди всичко кислородната консумация и основната обмяна.

Щитовидната жлеза произвежда два хормона: тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Те са производни на аминокиселината тирозин, като за синтеза им е необходим йод. Секретират се от щитовидната жлеза в кръвта, като количеството на тироксина е значително по-голямо от това на трийодтиронина, чиято биологична активност обаче е много по-висока.

Щитовидните хормони циркулират в кръвта, свързани с плазмени белтъци. Само една малка част от тях се намират свободни в плазмата, именно те имат физиологична активност.

Какви са основните физиологични ефекти на щитовидните хормони?

  • повишават кислородната консумация и основната обмяна в почти всички тъкани. В резултат на това повишават топлопродукцията.
  • необходими са за нормалното развитие на нервната система
  • имат съществена роля за растежа и развитието на тъканите и органите
  • увеличават честотата и силата на сърдечните съкращения
  • стимулират секрецията на растежен хормон, на кортизол. Имат съществено значение за нормалния овариален цикъл и сперматогенезата
  • повишават нивата на кръвната захар.

Как щитовидните хормони повлияват метаболизма и теглото?

Връзката между щитовидните хормони, метаболизма и промените в теглото е сложна и все още не е напълно изяснена. Тиреоидните хормони са само един от факторите, които участват в тази сложна връзка. Роля имат и редица други хормони, протеини, рецептори и химични субстанции.

Най-опростеното обяснение за ролята на щитовидните хормони в регулацията на метаболизма и влиянието им върху телесното тегло е следното.

Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони (налице е хипотиреоидизъм), метаболизмът се забавя, което намалява броя на калориите, които тялото изгаря и води до наддаване на тегло. Голяма част от това допълнително тегло се дължи на натрупването на излишна вода и сол.

Обикновено колкото по-тежък е хипотиреоидизмът, толкова повече килограми наддават пациентите, но най-често е между 5 и 10 килограма.

Хипотиреоидизмът често води до силна умора, понижено настроение и депресия, което намалява възможността и желанието на пациента да спортува, а това от своя страна допринася за наддаване на тегло.

Лечението на хипотиреоидизма с щитовидни хормони води до връщане на телесното тегло до това, което е било преди развитието на заболяването. Тъй като наддаването на тегло често се дължи на много причини, често след успешно лечение на хипотиреоидизма няма голяма загуба на тегло.

Когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони (налице е хипертиреоидизъм), метаболизмът се ускорява, тялото изгаря повече калории от нормалното и това води до загуба на тегло.

Тъй като при хипертиреоидизъм метаболизмът е по-бърз, но и апетитът е повишен, то някои пациенти може да не отслабнат, а други дори могат да повишат теглото си, в зависимост от това колко увеличават приема на калории.

Лечението на хипертиреоидизма води до възвръщане на загубените килограми. При пациенти, които не са имали загуба на тегло след лечението може да се наблюдава дори наддаване на тегло, тъй като вероятно те вече са свикнали да ядат повече.

Прочетете за:
Щитовидни хормони
Хипотиреоидизъм