Начало / Отслабване / Видове калистеника   

Видове калистеника   

авг. 30, 2023

видове калистеника

Калистеника е общ термин, който се отнася до почти всеки вид тренировка със собствено тегло. Тези тренировки рядко включват оборудване, а ако включват, това обикновено са успоредки или лостове за набирания.

Упражненията по калистеника варират от прости движения като клякания, лицеви опори, коремни преси, които не изискват никакво оборудване, до много по-сложни движения, които изискват уред.

Тренировките по калистеника са изключително ефективни по отношение на изграждането на много сила и мусукли, както и за подобряване на мобилността, гъвкавостта, координацията и баланса.

Калистениката е важна част от всяка рутинна тренировка и всъщност най-вероятно вече сте изпълнявали някои движения.

Какви видове калистеника има?

Има много различни видове калистеника, които можете да опитате у дома, във фитнеса или на открито. Нека разгледаме подробно всеки тип.

Свободен стил калистеника

Калистениката в свободен стил наподобява гимнастиката по много начини. Практикуващите този стил считат, че използването на лостове и успоредки е забавен начин за изграждане на мускули.

Имайте предвид обаче, че рискът от нараняване може да бъде висок с калистениката в свободен стил, особено ако сте начинаещ или не сте свикнали да я изпълнявате. Затова се препоръчва да потърсите професионален треньор, за да поддържате правилна форма, без да се наранявате.

Улична тренировка

Много хора са открили, че могат да тренират навсякъде, дори на места като детски площадки и други улични зони. Когато изпълнявате упражнения по калистеника на улицата, тя се нарича улична тренировка.

Най-популярните форми на улична калистеника са: клекове, стойка на ръце, лицеви опори с една ръка и вариации, предна и задна везна, човешки флаг.

Военна калистеника

Военната калистеника се фокусира върху силата и издръжливостта. Тя включва основно силови упражнения – лицеви опори, набирания и коремни преси. Най-лесният начин да ги направите е да започнете с малко повторения и малки серии. След това можете да започнете да правите повече.

Военната калистеника обикновено няма толкова голям потенциал за отслабване, тя се изпълнява за поддържане на добра форма на тялото.

Ако се стремите да отслабнете, но искате да практикувате военна калистеника, може да я комбинирате с други видове калистеника или с кардио тренировки.

Естетична калистеника

Естетичната калистеника е много разпространена сред културистите и щангистите. Нейната основна цел е изграждане на максимална сила и мускули. Включва голямо разнообразие от упражнения, включително за напреднали и за начинаещи.

Естетичната калистеника може да се практикува самостоятелно или да се комбинира с други стилове.

Флексибилна калистеника

Флексибилната калистеника е свързана с придобиването на максимална гъвкавост и мобилност. Работата върху правилното балансиране на тялото е абсолютно задължителна, защото падането по време на определени гъвкави позиции може да ви изложи на по-голям риск от получаване на физически травми. Затова е препоръчително първо да тренирате с професионален треньор.

Разтягането е половината от тренировката при флексибилната калистеника. Ето защо този стил е подходящ за хора, които се възстановяват от травма. Разтягането може да възстанови мускулите и да позволи по-бързо да се върнете към редовните си тренировки.

Статична калистеника

Статичната (изометрична) калистеника включва задържане на позиция или движение за дълго време. Повечето хора, които изпълняват статична калистеника имат силно телосложение, но въпреки това изглеждат слаби.

Статичната калистеника обикновено не се нуждае от толкова много обучение, което улеснява начинаещите. Започнете със задържане на движения за кратко време и кратки повторения, а след това постепенно може да ги удължавате, докато придобивате баланс и контрол.

Статичната калистеника тренира мускулите по различен начин, защото мускулът остава с еднаква дължина през цялото време, докато традиционните упражнения дават на мускула концентрична и ексцентрична фаза. Това означава, че мускулите се удължават и скъсяват, докато правите движение.

Статичната калистеника може да бъде по-трудна, защото държите мускула в една и съща позиция за много дълго време, вместо да му дадете почивка. В повечето случаи това позволява на вашите мускули да изградят издръжливост.

Прочетете за:
Калистеника за начинаещи