Начало Превенция Рискови фактори за остеопороза

Рискови фактори за остеопороза

рискови фактори за остепороза
рискови фактори за остепороза

Остеопорозата се характеризира с намаляване на масата на костното вещество, при което костите стават чупливи. Остеопорозата дълго време протича незабележимо и първата изява може да бъде костна фрактура. Най-често възникват фрактури на бедрената кост, костите на предмишницата, гръбначния стълб.

Кои фактори повишават риска от остеопороза?

Рискови фактори за развитие на остеопороза са:

 • Възраст

Възрастта от 20 до 35 години се определя като период на пикова костна маса. След тази възраст започва минерално обедняване на костите. Ето защо с напредване на възрастта риска от развитие на остеопороза и костни фрактури нараства.

 • Пол

Жените страдат от остеопороза много по-често в сравнение с мъжете. Това се обяснява с хормоналните промени, които настъпват при жените в менопауза, както и с по-малката им пикова костна маса.

 • Генетични фактори

Остеопорозата се среща по-често при жени от бялата раса. При чернокожите жени се установява по-голяма пикова костна маса.

Генетичните фактори са свързани главно с метаболитната активност на костните клетки. Те определят способността им да образуват, да резорбират и да поддържат костната маса.

Ако имате близък родственик (майка, баща), страдащ от остеопороза, то вероятността и вие да развиете остопороза е по-голяма.

 • Дефицит на естрогени

Понижаването на циркулиращите естрогени в периода на менопауза е най-важният фактор за развитие на постменопаузната остеопороза. От особено значение е възрастта, когато настъпва менопаузата.

Дефицитът на естрогени намалява резорбцията на калций в червата, което води до намаляването му в кръвта. Хипокалциемията от своя страна активира паратиреоидния хормон, който индуцира остеокластната костна резорбция.

 • Телесно тегло

Слабите жени по-често развиват остеопороза в сравнение с тези с наднормено тегло. Това се свързва с превръщането на масти в естрогени при пълните жени.

 • Имобилизация

Физическата активност стимулира изграждането на костите, докато обездвижването е рисков фактор за остеопороза. Особено опасна е имобилизацията при хора в напреднала възраст.

 • Хранителни фактори

Недостатъчният прием на калций и витамин Д с храната улеснява развитието на остеопороза. Повишената консумация на кафе също ускорява остеопорозата.

 • Алкохол

Хроничната злоупотреба с алкохол повлиява кастната плътност и повишава риска от фрактури, особено при хора в напреднала възраст. Това се свързва с токсичният ефект на алкохола върху костните клетки, с хранителен дефицит при алкохолици, с нарушен метаболизъм на витамин Д и др.

 • Тютюнопушене

Тютюнопушенето също повишава костната загуба. Счита се, че никотинът потиска функцията на остеобластите, влошава резорбцията на калций, повлиява някои хормони, имащи отношение към костната плътност.

 • Медикаменти

Редица медикаменти могат да причинят остеопороза, например: кортикостероиди, антиепилептици, хормони на щитовидната жлеза, антиацидни средства, хепарин, цитостатици, сънотворни и седативни средства и др.

 • Хронични болести

Множество заболявания могат да доведат до вторична остеопороза. Такива са например:
хронична бъбречна недостатъчност
– системен лупус еритематодес
– ревматоиден артрит
– мултиплен миелом
– левкемия
– лимфом
– хипертиреоидизъм
– хиперпаратиреоидизъм
– хиперглюкокортицизъм
дъмпинг синдром
– малабсорбционен синдром и др.

Остеопорозата може да бъде инвалидизиращо състояние. Няма начин напълно да предотвратите появата на остеопороза, но е добре да познавате рисковите фактори и ако е възможно да се опитате да ги избегнете.

Прочетете за:
Остеопороза
Как се диагностицира остеопороза?