Начало / Превенция / Рискови фактори за остеопороза

Рискови фактори за остеопороза

ное. 20, 2019

рискови фактори за остепороза

Остеопорозата се характеризира с намаляване на масата на костното вещество, при което костите стават чупливи. Остеопорозата дълго време протича незабележимо и първата изява може да бъде костна фрактура. Най-често възникват фрактури на бедрената кост, костите на предмишницата, гръбначния стълб.

Кои фактори повишават риска от остеопороза?

Рискови фактори за остеопороза са:

Възраст

Възрастта от 20 до 35 години се определя като период на пикова костна маса. След тази възраст започва минерално обедняване на костите. Ето защо с напредване на възрастта риска от развитие на остеопороза и костни фрактури нараства.

Пол

Жените страдат от остеопороза много по-често в сравнение с мъжете. Това се обяснява с хормоналните промени, които настъпват при жените в менопауза, както и с по-малката им пикова костна маса.

Генетични фактори

Остеопорозата се среща по-често при жени от бялата раса. При чернокожите жени се установява по-голяма пикова костна маса.

Генетичните фактори са свързани главно с метаболитната активност на костните клетки. Те определят способността им да образуват, да резорбират и да поддържат костната маса.

Ако имате близък родственик (майка, баща), страдащ от остеопороза, то вероятността и вие да развиете остопороза е по-голяма.

Дефицит на естрогени

Понижаването на циркулиращите естрогени в периода на менопауза е най-важният фактор за развитие на постменопаузната остеопороза. От особено значение е възрастта, когато настъпва менопаузата.

Дефицитът на естрогени намалява резорбцията на калций в червата, което води до намаляването му в кръвта. Хипокалциемията от своя страна активира паратиреоидния хормон, който индуцира остеокластната костна резорбция.

Телесно тегло

Слабите жени по-често развиват остеопороза в сравнение с тези с наднормено тегло. Това се свързва с превръщането на масти в естрогени при пълните жени.

Имобилизация

Физическата активност стимулира изграждането на костите, докато обездвижването е рисков фактор за остеопороза. Особено опасна е имобилизацията при хора в напреднала възраст.

Хранителни фактори

Недостатъчният прием на калций и витамин Д с храната улеснява развитието на остеопороза. Повишената консумация на кафе също ускорява остеопорозата.

Алкохол

Хроничната злоупотреба с алкохол повлиява кастната плътност и повишава риска от фрактури, особено при хора в напреднала възраст. Това се свързва с токсичният ефект на алкохола върху костните клетки, с хранителен дефицит при алкохолици, с нарушен метаболизъм на витамин Д и др.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето също повишава костната загуба. Счита се, че никотинът потиска функцията на остеобластите, влошава резорбцията на калций, повлиява някои хормони, имащи отношение към костната плътност.

Медикаменти

Редица медикаменти могат да причинят остеопороза, например: кортикостероиди, антиепилептици, хормони на щитовидната жлеза, антиацидни средства, хепарин, цитостатици, сънотворни и седативни средства и др.

Хронични болести

Множество заболявания могат да доведат до вторична остеопороза.

Такива са например:
хронична бъбречна недостатъчност
– системен лупус еритематодес
– ревматоиден артрит
– мултиплен миелом
– левкемия
– лимфом
– хипертиреоидизъм
– хиперпаратиреоидизъм
– хиперглюкокортицизъм
дъмпинг синдром
– малабсорбционен синдром и др.

Остеопорозата може да бъде инвалидизиращо състояние. Няма начин напълно да предотвратите появата на остеопороза, но е добре да познавате рисковите фактори и ако е възможно да се опитате да ги избегнете.

Прочетете за:
Остеопороза
Как се диагностицира остеопороза?