Начало / Психично здраве / Окситоцин и психично здраве

Окситоцин и психично здраве

фев. 7, 2024

окситоцин и психично здраве

Окситоцинът играе сложна и многостранна роля в психичното здраве на човека. Той може да повлияе на човешките емоции и поведение, на социалните връзки.

Окситоцинът е хормон и невротрансмитер, произвеждан в хипоталамуса, регион на мозъка, който участва в регулирането на редица физиологични функции и поведенчески реакции. Той се пренася и съхранява в хипофизата. Освобождава се в кръвта в отговор на различни стимули, включително физическо докосване, социално взаимодействие и положителни емоционални преживявания. Веднъж освободен, окситоцинът упражнява своите ефекти чрез свързване с окситоциновите рецептори, разпределени в мозъка и тялото.

Как окситоцинът влияе върху психичното здраве?

Ето някои ефекти на окситоцина върху психическо здраве:

Понижава стреса

Окситоцинът играе решаваща роля в регулирането на реакцията на тялото към стрес. Един от основните начини, по които окситоцинът влияе на стреса, е като действа като буфер. Той понижава нивото на кортизола (хормон на стреса) в кръвта, което води до усещане за спокойствие и емоционална стабилност.

Окситоцинът може също така да повлияе на това как хората се справят със стреса. Изследванията показват, че по-високите нива на окситоцин са свързани с по-адаптивни стратегии за справяне. Чрез търсене на социална подкрепа и поведение, насочено към решаване на проблема, окситоцинът може да помогне на хората да се справят ефективно със стресови ситуации.

Намалява тревожността

Окситоцинът проявява анксиолитични свойства, което означава, че може да намали нивата на тревожност. Той модулира активността в областите на мозъка, свързани с чувството на страх и безпокойствот, като амигдалата (бадемовидното тяло). Така окситоцинът помага за облекчаване на симптомите на тревожност и насърчава чувството за безопасност и сигурност.

В едно проучване хората, на които е даден окситоцин под формата на назален спрей преди публично говорене, са имали по-ниска тревожност и повече спокойствие.

Влияе на настроението

Окситоцинът е замесен в модулирането на настроението и емоционалното състояние. Доказано е, че той засилва положителните емоции като щастие, удовлетворение и доверие. От друга страна окситоцинът намалява негативните емоции като страх, безпокойство и стрес. Той помага на хората да се справят по-ефективно със стресови ситуации, помага за възстановяване на емоционалния баланс при хора с разстройства на настроението.

Окситоцинът е обещаващ като терапевтично средство при разстройства на настроението като депресия и тревожност. Изследванията показват, че прилагането на окситоцин може да има антидепресивен ефект. Възможно е да намали симптомите на депресия и да подобри настроението.

Изгражда социални връзки

Една от най-известните роли на окситоцина е участието му във формирането и поддържането на социални връзки между индивидите.

Окситоцинът повишава доверието и съпричастността между хората, които са основни компоненти на социалното обвързване. Освен това той насърчава привързаността и близостта в различни социални взаимоотношения, включително романтични партньорства, връзки родител-дете и приятелства.

Проучванията показват, че нивата на окситоцин са по-високи по време на ранните етапи на нова романтична връзка. Той се освобождава в отговор на физически контакт, включително секс, а по-високите нива на окситоцин са свързани с по-интензивни оргазми.

Окситоцинът е замесен в регулирането на социалното поведение и комуникация. Прилагането на окситоцин може да подобри социалните умения като емпатия, емоционално разбиране и невербална комуникация.

Окситоцинът има дълбоки последици за психичното здраве. Неговата роля в насърчаването на социалните връзки, регулирането на реакциите на стрес и модулирането на настроението подчертава терапевтичният му потенциал. Има нарастващ интерес към употребата му като лечение на различни психични състояния, включително аутизъм, тревожност, депресия и хранителни разстройства. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се разбере напълно сложността на ефектите на окситоцина.

Прочетете за:
Окситоцин – функции
Окситоцин при раждане и кърмене