Начало / Секс и здраве / Венерична лимфогранулома – причинява се от хламидия

Венерична лимфогранулома – причинява се от хламидия

окт. 3, 2019

венерична лимфогранулома

Венеричната лимфогранулома (lymphogranuloma venereum) е заболяване, предавано по полов път, което протича с увеличаване на лимфните възли. Нарича се още болест на Nicolas – Favre или четвъртата венерическа болест. Ендемични райони на заболяването са Южна и Западна Африка, Индия, Югоизточна Азия, Южна Америка, но се среща и в Европа, САЩ и др.

Какви са причините за венерична лимфогранулома?

Венеричната лимфогранулома се причинява от Chlamydia trachomatis, серотипове L1, L2, L3, които проникват през лезии по кожата или през епитела на лигавиците при полов контакт. Хламидиите се размножават вътреклетъчно и по лимфен път достигнат до лимфните възли.

Какви са симптомите на венерична лимфогранулома?

Инкубационният период може да варира, като най-често е от 7 до 30 дни.

В протичането на заболяването се наблюдават три стадия.

  • Първи стадий – обрив по гениталиите

След края на инкубационният период се появява папулозен или херпетиформен обрив, разположен най-често по главичката на пениса, по големите и малки срамни устни, влагалището, шийката на матката или около ануса. Обривът не е болезнен, бързо оздравява и изчезва, като може да остане незабелязан от пациента.

  • Втори стадий – засягат се лимфните възли

След няколко седмици или месеци, през които пациентите нямат никакви оплаквания се засягат лимфните възли. По-често при мъжете се установява едностранно увеличаване на ингвиналните лимфни възли, които са болезнени. При жените се увеличават лимфните възли в областта на малкия таз.

В повечето случаи засегнатите лимфни възли некротизират и се образуват абсцеси, които се отварят навън. Те зарастват бавно, като се образуват груби сраствания и цикатрикси.

През този стадий има и общи симптоми, като повишена температура, главоболие, отпадналост, безапетите и др.

  • Трети стадий – ано-ректален синдром

През този стадий се наблюдават симптоми от страна на ануса и ректума. Може да се развие проктит, перианални абсцеси, фистули, груби цикатрикси.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата на заболяването се поставя след културелно изследване и изолиране на причинителя – хламидия трахоматис, серотипове L1, L2, L3.

Венеричната лимфогрануломатоза трябва да се разграничи от генитален херпес, мек шанкър, сифилис, дълбоки микози, болест на Ходжкин и др.

Какво е лечението при венеричната лимфогрануломатоза?

Венеричната лимфогрануломатоза е хламидиална инфекция и се провежда лечение с тетрациклинови препарати (Tetracyclin, Doxycyclin, Erythromycin, Oxytetracyclin), което продължава до 4 седмици. За успешното лечение е необходимо едновременно лечение и на партньора.

В някои случаи при формирани абсцеси, фистули, груби цикатрикси може да се наложи хирургично лечение.

Последни публикации