Начало / Женско здраве / Вагинит (колпит) – какви видове има?

Вагинит (колпит) – какви видове има?

дек. 18, 2018

видове вагинит

Вагинит или колпит се нарича възпалението на влагалището. Това е най-честото гинекологично заболяване. Основното оплакване е от засилен влагалищен флуор със сиво-бял, жълт или жълто-зелен цвят. Влагалищният секрет може да има неприятна миризма, а консистенцията му да варира от водниста до гъста като извара. Други характерни симптоми са сърбеж във входа на влагалището, болка при полов контакт, парене и болка при уриниране.

Какви видове вагинит има?

Възпаление на влагалището може да се наблюдава както в детска възраст (ювенилен колпит), така и в напреднела възраст (сенилен колпит). Най-често обаче заболяването възниква при млади, сексуално активни жени.

В зависимост от причината, довела до възпаление на влагалището се различават следните видове вагинит:

  • вагинит, причинен от инфекциозни агенти – дрождеподобни гъби, Трихомонас вагиналис, бактерии, вируси.
  • вагинит, причинен от химични агенти – много химични вещества могат да причинят колпит. Например промивки с различни дезинфектанти, употребата на продукти за интимна хигиена, поставянето във влагалището на медикаменти.
  • вагинит, причинен от физични агенти. Много по-рядко причината за колпит може да бъде гореща влагалищна промивка, рентгеново облъчване.

Инфекциозните колпити са най-често срещани. В зависимост от причинителя се различават:

Кандидомикотичен колпит

Причинява се от около 30 вида гъби от род Candida, като най-често се касае за Candida albicans. Гъбичките попадат във влагалището от ануса или при полов контакт с инфектиран партньор. За да се превърне обаче контаминацията в инфекция са необходими допълнителни фактори. Такива предразполагащи фактори са например: отслабен имунитет, прием на антибиотици и потискане на нормалната влагалищна флора, високо съдържание на гликоген в клетките на влагалището и др.

Заболяването може да протече остро и хронично. Водещите симптоми при острата форма на кандидомикотичен колпит са: силен генитален сърбеж, вагинален секрет с бял цвят като извара, парене при уриниране, болка при полов контакт.

При хроничен кандидомикотичен колпит оплакванията са от сърбеж и вагинален флуор, които се засилват предменструално или след полов контакт.

Провежда се комбинирано перорално и локално лечение на двамата партньори.

Трихомонален колпит

Трихомоналният колпит се причинява от едноклетъчен паразит – Trichomonas vaginalis. Заразяването става главно при полов контакт. Рядко жените могат да се заразят при къпане в общи вани, басейни, от контаминирани тоалетни принадлежности.

Трихомоналният колпит протича безсимптомно при около половината от инфектираните жени. Характерни симптоми на заболяването са: воднисто, жълто-зелено, пенесто вагинално течение с лоша миризма, парене при уриниране, тежест ниско долу в корема, болезнен полов контакт.

При хроничната форма на трихомонален колпит основен симптом е постоянен или рецидивиращ вагинален флуор, от който жената понякога се оплаква с години.

Тъй като трихомоналният колпит е полово предавана инфекция е задължително сексуалния партньор също да се лекува.

Бактериален колпит (бактериална вагиноза)

Бактериалната вагиноза е състояние, при което поради промяна в рН на влагалището се нарушава баланса на влагалищната флора. Микроорганизмът Gardnerella vaginalis се счита за основен причинител на бактериална вагиноза. Нормално той присъства във влагалището на жената, но в много ниска концентрация. Когато киселинността на влагалището намалее тези бактерии се размножават интензивно. Роля имат и много други микроорганизми, например Bacteroides, Peptostreptococcus, Mobiluncus и др.

Главното оплакване на жените с бактериална вагиноза е от цапащ бельото и лошо миришещ генитален флуор. Секретът е воднист и има сиво-бял цвят.

Други видове вагинит са:

  • вагинит, причинен от хламидия или гонорея
  • вирусен вагинит – причинен от човешки папиломен вирус (HPV-6, HPV-11), от херпес симплекс вирус (HSV-1, HSV-2).
  • атрофичен вагинит.

Прочетете за:
Кандидомикотичен колпит
Трихомонален колпит
Анатомия на влагалището