Начало / Женско здраве / Странични ефекти на хистеректомия – какво да очаквате?

Странични ефекти на хистеректомия – какво да очаквате?

фев. 16, 2018

хистеректомия

Хистеректомията представлява гинекологична процедура, при която се извършва хирургично отстраняване на матката. Най-честите причини за хистеректомия са: миома на матката, ендометриоза, рак на шийката на матката, рак на ендометриума, злокачествени тумори на яйчниците и др.

Различават се три основни вида хистеректомия.

  • Супрацервикална (частична) хистеректомия, при която се отстранява тялото на матката, но шийката се оставя.
  • Тотална хистеректомия – при нея се премахва цялата матка, включително и шийката й. В зависимост от заболяването на жената може да се извърши и отстраняване на маточните тръби и яйчниците (салпингооофоректомия).
  • Радикална хистеректомия – премахва се цялата матка, шийката, горната част на влагалището, тъканите, които заобикалят и поддържат матката, понякога и тазовите лимфни възли.

Има различни хирургични техники за извършване на хистеректомия. Различават се абдоминална, вагинална, лапароскопска хистеректомия. Изборът на хирургичен метод и вида на хистеректомията е строго индивидуален и зависи от заболяването на жената и нейното състояние.

Какви са възможните странични ефекти на хистеректомията?

Хистеректомията е сериозна операция и винаги трябва да се преценяват внимателно рисковете и ползите от нея. Възможните странични ефекти зависят от редица фактори, като възраст, общо здравословно състояние, дали жената все още има менструация преди процедурата, както и от типа на хистеректомията.

Ето някои физически и емоционални странични ефекти, които могат да възникнат след хистеректомия:

Менструални промени

При всички видове хистеректомия се премахва матката, така че ако преди операцията сте имали менструация, то тя ще спре след процедурата.

Жените, чиито яйчници не са отстранени ще продължат да имат месечни хормонални промени, но няма да имат менструално кървене. Въпреки че яйчниците са запазени, при много от тези жени менопаузата настъпва по-рано. Причината е нарушеното при операцията кръвоснабдяване на яйчниците.

В случаите когато при тоталната хистеректомия са отстранени и двата яйчника (двустранна оофоректомия) веднага настъпва менопауза. Това състояние се нарича хирургична менопауза.

Появяват се симптоми, подобни на нормалната менопауза – горещи вълни, вагинална сухота, изпотяване, промяна в настроението.

Хормоналната заместителна терапия може значително да намали симптомите на менопаузата.

Хирургичната менопауза при жени под 40 години повишава риска от остеопороза, сърдечно-съдови заболявания, болест на Алцхаймер, поради ранна загуба на защитния хормон естроген.

Сексуални проблеми

Сексът може да е различен след хистеректомия. Някои жени се оплакват от понижено либидо, намаляване на честотата и интензивността на оргазмите, от болка по време на полов акт (диспареуния).

Намалените нива на естроген могат да причинят изтъняване на вагината и вагинална сухота, което може да направи секса болезнен. Но чрез хормонозаместителната терапия може да се излекува както вагиналната сухота, така и вагиналното изтъняване.

Скъсяването на вагиналния канал, причинено от отстраняването на шийката на матката, може да доведе до затруднения при пенетрацията при някои жени.

Много жени, които са имали болка по време на секс, поради тумор или пролапс на матката обаче откриват, че имат подобрен сексуален живот след хистеректомията.

Депресия

Някои жени се чувстват депресирани при мисълта, че са загубили матката си или че вече не са в състояние да родят деца.

Симптомите включват усещане за загуба на женствеността или плодовитостта, усещане за тъга, загубата на интерес към любими дейности, липса на енергия. При повечето жени оплакванията са временни, но понякога могат да продължат месеци след операцията. Консултирането с лекар, приятел или група за подкрепа, често е от полза.

Запек (констипация)

След хистеректомия някои жени могат да се оплакват от запек. Предполага се, че за възникването на констипация след хистеректомия роля имат различни неврологични, анатомични, хормонални, фармакологични или психологични фактори.

Обикновено това е временно състояние и може да бъде предотвратено чрез увеличаване на количеството фибри и плодове в диетата. Приемането на лаксативи също може да бъде полезно, за да се избегне напъването при дефекация. Нежният масаж на корема също може да помогне за евакуацията на чревното съдържимо.

Освен от забавена чревна перисталтика някои жени могат да се оплакват и от задръжка на газове и подут корем, от ано-ректален дискомфорт.

Увреждане на пикочния мехур

В много редки случаи по време на процедурата може да се нарани пикочния мехур, нервите, които го инервират или уретерите. Появяват се оплаквания като трудно уриниране или инконтиненция. В тези случаи може да се наложи втора хирургична процедура.

Други странични ефекти при хистеректомия са:

  • необяснима болка ниско в корема
  • повишаване на телесното тегло
  • отпадналост.

Прочетете за:
Хистеректомия (отстраняване на матката)