Начало / Женско здраве / Видове яйчникови кисти

Видове яйчникови кисти

юли 3, 2014

Яйчниковите кисти представляват малки сакчета изпълнени с течност вътре във или на повърхността на яйчника. При голяма част от жените се развиват яйчникови кисти през някакъв период от живота им. В повечето случаи симптомите са оскъдни и кистите изчезват без лечение след няколко месеца. Ако обаче кистата се спука може да се развият доста по-сериозни усложнения.

Какви са причините за яйчниковите кисти и какви видове кисти има?

В някои случаи яйчниковите кисти се дължат на определени състояния, като например ендометриоза или синдром на поликистозните яйчници. Ендометриозата възниква, когато тъканта, която покрива вътрешността на матката бъде открита и на други нетипични места – маточни тръби, яйчници, вагина и т.н. При синдрома на поликистозните яйчници има образуване на малки безвредни кистички във вътрешността на яйчниците.

Има два типа кисти в зависимост от това в какъв период от живота на жената се развиват. По-голямата част започват своето развитие през периода, през който жената има менструален цикъл и отделя жизнеспособни яйцеклетки. Този вид кисти се наричат функционални. Другият вид кисти не са свързани с менструалния цикъл и се наричат патологични.

Нормално вашите яйчници всеки месец произвеждат кистоподобни структури, наречни фоликули. Фоликулите отделят хормоните естроген и прогестерон и от тях се отделя яйцеклетката по време на овулация и след това изчезват и процесът се повтаря отново. Понякога обаче фоликулът продължава да расте и след овулацията и тогава се образуват функционалните кисти. Има два основни вида:

Фоликулярна киста – този вид киста се образува, когато нормалният цикъл се наруши и от фоликулът не се отдели яйцеклетка. Фоликулът увеличава размерите си и се превръща в киста.

Киста на жълтото тяло – при тази киста има отделяне на яйцеклетка, след което от разкъсаният фоликул се отделят големи количества естроген и прогестерон в подготовка на тялото на жената за зачеване. Този променен фоликул се нарича жълто тяло. В някои случаи обаче може да има натрупване на течност около жълтото тяло, което да затрудни неговата функция и да се стигне до образуване на киста.

Има и кисти, които не са свързани с менструалния цикъл на жената – патологични. Към тях спадат:

Дермоидна киста – този вид кисти произлизат от клетките, които образуват яйцеклетките. Тъй като този вид клетки имат способността да произвеждат всякакъв вид други клетки в тях могат да се съдържат различни видове човешки тъкани като например косми, зъби, коса. Дермоидните кисти могат да нараснат значително, но в повечето случаи не са злокачествени.

Кистаденома – тази киста прозилиза от клетките, които образуват външния слой на яйчника. Тя най-често е изпълнена с бистро съдържимо и в повечето случаи не се съпровожда с някакви характерни симптоми, освен с нарастване на корема на жената. Опасни усложнения възникват ако кистата се спука или ако притисне важни кръвоносни съдове и наруши кръвоснабдяването. Този вид киста също не е злокачествена.

Прочетете за:
Доброкачествени образувания на яйчника