Начало / Актуални теми / Какви болести причинява уреаплазмата?

Какви болести причинява уреаплазмата?

юни 3, 2024

какви болести причинява уреаплазмата

Бактериите от род Уреаплазма (Уреаплазма уреалитикум и Уреаплазма парвум) могат да причинят редица заболявания както при мъжете, така и при жените. Тези бактерии са част от нормалната флора на урогениталния тракт, но при определени условия могат да доведат до инфекция и заболяване.

Хората с вроден дефицит на антитела, както и пациенти, подложени на имуносупресия след трансплантация на органи са изложени на висок риск от развитие на уреаплазмени инфекции.

Какви болести причинява уреаплазмата?

Уреаплазма при жени

При жените инфекцията с уреаплазма може да доведе до различни здравословни проблеми. Ето някои от свързаните с уреаплазма заболявания при жените:

Бактериална вагиноза

Установена е изразена връзка между наличието на уреаплазма и повишеното pH на влагалището. Обикновено pH на влагалището е ниско, а киселинността предотвратява инфекциите. Високото или алкално рН обаче може да позволи на вредните бактерии (главно Gardnerella vaginalis) да растат в по-голям брой и да причинят бактериална вагиноза.

Симптомите на бактериална вагиноза включват:

 • вагинален секрет – сиво или бяло течение с мирис на риба
 • вагинален сърбеж
 • усещане за парене по време на уриниране
 • болка или дискомфорт.

Цервицит

Уреаплазма парвум и Уреаплазма уреалитикум често се срещат в шийката на матката при жени с нехламидиален и негонококов цервицит или неспецифичен цервицит. Тяхната роля за развитието на неспецифичен цервицит обаче не е проучена подробно.

Тазова възпалителна болест

Тазовата възпалителна болест се причинява от микроби в долния генитален тракт, които проникват в горния генитален тракт (матката, фалопиевите тръби и яйчниците). Хламидиите и гонококите са главните причинители, но смесената бактериална флора, свързана с бактериална вагиноза, също е причина за тазово възпалителна болест. Ролята на уреаплазмите и микоплазмите трябва да се разглежда в този контекст.

Безплодие

Все още няма убедителни доказателства, че уреаплазмата директно причинява безплодие. Има проучвания, които показват, че колонизацията на фалопиевите тръби от уреаплазми е свързана с тубарния фактор на безплодие – нарушена проходимост на маточните тръби.

Уреаплазма при мъже

При мъжете инфекцията с уреаплазма може да доведе до:

Неспецифичен уретрит

Нарастват доказателствата, че уреаплазмата може да причини уретрит (възпаление на уретрата) при мъжете. Този уретрит се нарича негонококов уретрит или неспецифичен уретрит.

Симптомите на уретрит могат да включват:

 • болка или парене при уриниране
 • секреция от уретрата – бистра или леко мътна секреция от пениса
 • усещане за сърбеж или дразнене вътре в пениса.

Простатит

Уреаплазми се изолират от простатен секрет след масаж на простатата по-често и в по-високи титри при мъже с хроничен простатит. Въпреки това, няма много доказателства в подкрепа на ролята им при остър или хроничен бактериален простатит.

Епидидимит

Проучвания показват, че уреаплазмите могат да причинят остър епидидимит. Мъжете с уреаплазмен епидидимит могат да имат следните симптоми: болка и подуване в засегнатия тестис, зачервяване и затопляне на скротума, повишаване на температурата, болезнена еякулация и др.

Безплодие

Инфекцията с Уреаплазма уреалитикум се свързва с по-ниско качество на спермата. Наличието на U. urealyticum корелира с по-ниски концентрации на сперматозоиди в спермата и по-ниска подвижност на сперматозоидите.

Заболяване при мъжете и жените

Други заболявания, които могат да причинят уреаплазмите са например:

 • пиелонефрит
 • цистит
 • камъни в пикочните пътища
 • септичен артрит
 • остеомиелит
 • менингит
 • ендокардит.

Уреаплазмите често имат второстепенна роля като причинители на горепосочените състояния, които могат да бъдат причинени от различни други микроорганизми.

Уреаплазмените инфекции на урогениталния тракт и системните инфекции причиняват симптоми, подобни на тези при инфекции, причинени от други бактерии и могат да бъдат разграничени само чрез подходящо лабораторно изследване. По-конкретно, урогениталните инфекции могат да имитират инфекции, причинени от гонококи, хламидии или други генитални микоплазмени видове.

Прочетете за:
Уреаплазма парвум и уреалитикум – как става заразяването?
Уреаплазма при бременност и при новородени 
Уреаплазма (Ureaplasma) – изследване, лечение