Остра хрема (остър ринит)

фев. 10, 2014

На латински: Rhinitis acuta
На английски: Acute rhinitis

Определение: Острата хрема (остър ринит) представлява остро неспецифично възпаление на лигавицата на носа. Носната лигавица е първият контакт на организма с околната среда. Възпалителният процес обикновено не остава локализиран само в лигавицата на носа, а обхваща и лигавицата на  фаринкса и околоносните кухини.
Острата хрема е най-честото заболяване както при възрастни, така и при деца.

Етиология: Най-честите причинители на хремата са вирусите (риновируси, грипни вируси и др.) или стафилококи, стрептококи, дифтерийни бактерии, гонококи и др.

Предразполагащи фактори: значение имат понижената местна и обща реактивност на организма и вирулентността на микрофлората. Отслабеният имунитет при простудни заболявания спомага за нарастване на патогенността на сапрофитната флора в носните кухини.

Патоанатомия: Патологоанатомичните изменения в лигавицата на носа съответстват на картината на острото възпаление.

 • В първите няколко часа и дни на заболяването – лигавицата на носа е зачервена и суха, като постепенно настъпва десквамация на епитела.
 • По-късно настъпва серозен оток и лигавицата става влажна и оточна. В епитела и субепителния слой се наблюдава дребноклетъчна инфилтрация предимно около жлезите и съдовете. Поради богатството на съдове и жлези на лигавицата тя е силно набъбнала, става оточна и зачервена. Поради повишената секреция на жлезите, количеството на носния секрет се увеличава. При инфекциозните ринити вследствие на действието на химичните дразнители се наблюдава тромбозиране на малките съдове и последваща некроза.
 • В оздравителния период постепенно ексудатът намалява и епителът се възстановява.

Клинична картина: Заболяването се характеризира с остро начало с едновременно засягане на двете носни половини.
В клиничното протичане могат да се разграничат три стадия, последователно преминаващи един в друг:

1. Начален сух стадий – продължава няколко часа до 1-2 дни. Характеризира се със следната симптоматика:
– Местни симптоми – неприятна сухота, дразнене с последващо кихане, леко затруднение на носното дишане. Дишането през носа постепенно се затруднява, като може носните ходове да се запушат напълно. Рязко се нарушава обонянието, наблюдава се и промяна във вкуса. Често се установява и промяна в гласа.

– Общи симптоми – болният е отпаднал, има адинамия, температура (обичайно субфебрилна). Появява се тежест в главата и главоболие, локализирано повече в челната област.

2. Серозен стадий – характеризира се с отделяне на обилно количество прозрачна водниста течност.
– Местни симптоми – изчезват някои от началните симптоми, като сухота и дразнене в носа, но се появяват сълзотечене и конюнктивит. Запушването на носа остава трайно, придружено с кихане. Функцията на жлезите става серозно слузна с богатство на натриев хлорид и амоняк, което определя дразнещото ѝ  действие върху лигавицата и кожата. Появява се неприятен шум в ушите и намаление на слуха.

– Общото състояние също е увредено.

3. Стадий на слузно-гнойна ексудация – настъпва след 4-5 дни от началото на заболяването и се характеризира с появата на слузно-гнойна ексудация, която по-късно става жълто-зелена, гнойна. Богата е лимфоцити, левкоцити, отпаднал епител и муцин.
– Местни симптоми –  количеството на ексудата намалява, носовото дишане и обонянието постепенно се възстановява.

Заболяването продължава около 10-14 дни.

При острата хрема възпалението не остава изолирано само в лигавицата на носа. То се разпространява по съседство и обхваща лигавицата на околоносните кухини, фаринкс, ларинкс и Евстахиева тръба. В детска възраст, особено в кърмаческия период, острата хрема е тежко заболяване със сериозни последици и прогноза. При кърмачетата общата симптоматика е много бурна, обуславя се от интоксикацията, неефективното дишане и нарушеното хранене. При по-големите деца все повече доминират локалните прояви, а общите не са така бурни. Организмът на детето вече има по-добре изградени защитни сили.

Диагноза: Поставя се въз основа на:
1. Анамнезата.
2. Клиничното изследване

 • Риноскопия – в началния стадий носната лигавица е хиперемирана, суха, като постепенно набъбва и стеснява носните ходове. С развитието на заболяването се зачервява кожата на входа на носа и горната устна.

Диференциална диагноза:
1. Остри катари на горните дихателни пътища при инфекциозни заболявания – грип, дифтерия, коклюш, скарлатина и др. – те имат своя характерна клинична картина, а хремата се явява като допълнителен симптом.
2. Вазомоторни хреми
3. Алергични хреми

Лечение: Лечението на острата хрема в повечето случаи е амбулаторно. В редки случаи при тежка обща симптоматика се налага постелен режим.
1. Местно лечение – цели да подобри носното дишане и да намали и ограничи възпалителния процес.

 • Разтвори на медикаменти със съдосвиващ ефект – ефедрин и др.
 • Мехлеми и капки, съдържащи ментол, гоменол, евкалиптол. При малки деца не се препоръчва прилагане на капки и мехлеми,съдържащи ментол.
 • При малки деца при наличие на обилна секреция може да се наложи аспирация.

2. Общо лечение – укрепващи процедури:

 • Болният трябва да бъде в стая с топъл, влажен въздух.
 • Храненето е с течно-кашава храна, богата на витамини, приемат се обилно количество топли течности.
 • Приемат се антипиретици, аналгетици и витамини.
 • При малки деца ако до 2-3 дни не настъпи подобряване на състоянието се предписват антибиотици.

Последни публикации