Начало / Актуални теми / Болка в горната централна част на корема

Болка в горната централна част на корема

фев. 27, 2019

болка в горната централна част на корема

Болка в горната централна част на корема може да възникне при редица заболявания. Често болката в тази област не е причина за безпокойство, особено в случаите когато се появява след нахранване. Има обаче редица заболявания, които могат да причинят болка в тази област.

Кои са най-честите причини за болка в горната централна част на корема?

Болка в горната част на корема може да се наблюдава при:

Лошо храносмилане (диспепсия)

Лошото храносмилане е често срещан проблем, който засяга много хора, но в повечето случаи е лек и се появява само от време на време. Киселият стомашен сок влиза в контакт с чувствителната стомашна лигавица и я раздразва, което причинява болка. При повечето пациенти стомашната лигавица не е възпалена.

Обикновено симптомите на лошо храносмилане се появяват след прием на храна, но могат да бъдат предизвикани и от други фактори като тютюнопушене, консумация на алкохол или други напитки, стрес, бременност или прием на някои медикаменти.

Характерни симптоми на лошо храносмилане са:

  • парене и болка в горната част на корема
  • гадене, оригване
  • регургитация – връщане на храна от стомаха в хранопровода
  • чувство за подуване на корема
  • чувство за пълен стомах дори след прием на малко количество храна.

Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс представлява обратно връщане на стомашно съдържимо в хранопровода вследствие недостатъчност на долния езофагеален сфинктер. Когато киселинният рефлукс се появява повече от два пъти седмично се говори за гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Среща се по-често при хора с наднормено тегло, с диафрагмална херния, по време на бременност. Но много често причината остава неизвестна.

Болните се оплакват от: пареща болка зад гръдната кост, епигастрални болки и парене, гадене, оригване, регургитация, солен вкус в устата, затруднено преглъщане, зачервено гърло, дрезгав глас, кашлица.

Преяждане

Приемът на твърде много храна може да причини разширяване на стомаха. Колкото стомахът е по-раздут, толкова по вероятно е долният сфинктер на хранопровода да не се затвори правилно. В резултат храна и стомашни сокове могат да се върнат обратно в хранопровода. Появява се болка в епигастриума, която е по-силна след прием на храна.

При някои хранителни разстройства, свързани с преяждане (например булимия) също може да има болка в горната част на корема.

Лактозна непоносимост

При пациентите с лактозна непоносимост поради дефицит на ензима лактаза, съдържащата се в млечните продукти лактоза не може да се разгражда. Консумацията на млечни продукти при хора с лактозна непоносимост е причина за поява на някои от следните оплаквания: епигастрална болка, гадене, газове и подут стомах, диария.

Хиатална херния

Хиаталната херния представлява преминаване на част от стомаха през езофагеалния отвор на диафрагмата в гръдната кухина. В повечето случаи заболяването протича безсимптомно. Понякога болните се оплакват от тежест или болка в горната част на корема, силно оригване, трудно преглъщане, раздразнено гърло.

Гастрит

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица, което може да се причини от множество фактори. Например: бактериална инфекция, злоупотреба с алкохол, прием на медикаменти. Може да възникне в резултат на алергична реакция или автоимунни механизми. Протича остро, за няколко дни или хронично в продължение на месеци и години.

Характерни симптоми при гастрит са: дискомфорт или болка в горната част на корема, оригване, гадене, повръщане, усещане за пълнота в стомаха.

Язва на стомаха

При стомашна язва е налице пептичен дефект в стомашната лигавица. Най-честите причи за възникването й са: инфекция с Хеликобактер пилори, стрес, медикаменти и др.

Основен симптом при язва на стомаха е болката. Тя се локализира в горната средна част на корема. Болката настъпва по време на хранене или веднага след него.

Други причини за болка в горната централна част на корема са:

  • рак на стомаха – появата на епигастрална болка е късен симптом
  • рак на панкреаса – при рак на главата на панкреаса може да има тъпа, постоянна болка в епигастриума
  • заболявания на жлъчния мехур – холецистит, холелитиаза – има болка в епигастриума или дясното подребрие
  • бременност – много често по време на бременност може да се усеща лека болка в горната част на корема. Обикновено се дължи на киселинен рефлукс или на натиска върху корема от уголемената матка.

Прочетете за:
Остър гастрит
Хроничен гастрит
Рак на стомаха